Na osam fakulteta Univerzieta u Zenici jučer (ponedjeljak, op.a.) počela je nastava u akademskoj 2022/2023. godini. Tim povodom menadžment Univerziteta posjetio je sve fakultete te studentima prve godine poželio dobrodošlicu i puno uspjeha u daljem obrazovanju.
Univerzitet u Zenici posjetio je i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić koji je istakao kako je tendencija smanjenja broja studenata na svim univerzitetima pa tako i u Zenici, ali da to ne znači da će takva situacija biti i u narednom periodu. „Mogu reći da je javni univerzitet u Zenici perspektivan i u budućnosti, a to sam rekao i brucošima. Očekujem da će iskoristiti svaku priliku koja im se pruža na UNZE-u, kako bi završili neki od studijskih programa i na taj način bili od koristi našoj zajednici“, poručio je ministar Kozlić.

Odobreno dodatnih 13 mjesta na Softverskom inženjerstvu
Kantonalna vlada je prošle sedmice odobrila dodatni upis na Univerzitetu u Zenici.
Resorni ministar Spahija Kozlić pojasnio je da je UNZE predložio povećanje upisne kvote na studijskom programu Softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu, budući da postoji veliki interes studenata za upis na tom smjeru.
“Radi se o proširenju upisne kvote za novih 13 studenata, koji su položili prijemni, ali su ispod odobrene kvote, tako da je Vlada ZDK-a dala saglasnost i za njihov upis. Ovo je samofinansirajući studij i, na neki način, vlastiti prihod UNZE”, naveo je Kozlić.

Rektor Univerziteta u Zenici prof.dr. Jusuf Duraković istakao je da je u prvu godinu prvog ciklusa studija upisano oko 580, te da je na drugi ciklus studija na svim fakultetima upisano oko stotinu studenata. „To je nešto manji broj upisanih studenata u odnosu na prethodnu godinu koji je rezultat mnogih problema kao što su odlazak mladih i privatni univerziteti. Imamo dobru saradnju sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona i uskoro ćemo napraviti zajedničku analizu kako dalje sa studentskim programima za koje studenti nisu pokazali interes. Postoji odluka Vlade da, ukoliko se ne upiše 20% studenata od prijavljenje kvote, da taj studijski program ne može ići sa nastavom u toj akademskoj godini“, kaže Duraković ističući da je otvaranje novih studijskih programa šansa za opstanak Univerziteta.


Univerzitet u Zenici je objavio da će se svečana promocija završenika I, II i III ciklusa studija održati u zeničkoj Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u subotu, 22. oktobra s početkom od 11 sati.


Interesa studenata ove godine nije bilo za studijski program bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. „Smatram da nije uredu da odmah prve godine, ukoliko se ne iskaže interes studenata, ići u gašenje tog studijskog programa i obzirom da se radi o studijskom programu bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost nezahvalno je razmišljati o zatvaranju takvog studijskog programa“, poručio je Duraković.