Za oko 4.500 studenata, jučer (ponedjeljak, op.a.) je počela nova akademska godina na Univerzitetu u Zenici.
Sretan i uspješan početak nove akademske godine studentima i profesorima je poželio dr. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nuaku, kulturu i sport ZDK. „Koristim priliku da svim studentima Univerziteta u Zenici, a posebice brucošima, zaželim puno sreće i uspjeha na Univerzitetu u Zenici. Vjerujem da će svi studenti iskoristiti sve one mogućnosti koje Univerzitet u Zenici ima, kako bi sa ovog Univerziteta izašli kao sposobni ljudi, ne samo da rade, nego i da žive, jer prostor univerziteta, inače, ne bi trebao biti isključivo prostor gdje se stvara radnik, nego da se otvori sva ona mogućnost koja mladom čovjeku treba“, rekao je ministar Kozlić, dodajući da je izvođenje nastave za studente počelo na klasičan način, te se nadaju da će taj model odvijanja nastave biti nastavljen i ubuduće.
Rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Jusuf Duraković je istakao da su, od ove akademske godine, pokrenuta i dva nova studijska programa, koji su izazvali poseban interes studenata.
„Danas (ponedjeljak, op.a.) je veoma važan dan za zenički Univerzitet, jer počinje nova akademska godina. Studentima smo, pored postojećih 70, ponudili dva nova studijska programa na Metalurško-tehnološkom fakultetu, Zaštita na radu i zaštita od požara i Inženjerstvo zaštite okoliša. Smatrali smo da su to perspektivni studijski programi, koji će privući naše studente, a s druge strane, ukazala se potreba u društvu za obrazovanjem takvih kadrova“, rekao je rektor Duraković, dodajući da je u ovoj akademskoj godini upisano nešto više od 700 brusoša, tako da su, uvažavajući sve okolnosti u društvu, zadovoljni brojem upisanih brucoša.