U petak, 1. septembra, u 61 osnovnoj i 30 srednjih škola pod ingerencijom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a u kojima se nastava odvija na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, počela je nova školska godina.
Domaćin centralne manifestacije povodom početka nove školske godine bila je OŠ “Miroslav Krleža” Zenica, a svečanosti su, pored učenika, nastavnika i roditelja, prisustvovali predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kantonalnih odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja te gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.
„Drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju. Želim, prije svega, da čestitam našim prvačićima i ostalim đacima početak nove školske godine, te da vas pozovem na saradnju, međusobno uvažavanje, da stičemo nova znanja, saznanja, da učimo i podučavamo jer, kako je Miroslav Krleža rekao, borba perom spada u najveća junaštva“, kazala je Aida Habibović, direktorica OŠ „Miroslav Krleža“ Zenica, poželivši dobrodošlicu svim prisutnim.
Redovan nastavni proces
Prema riječima Draženke Subašić, ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, sve škole su počele sa redovnim nastavnim procesom, osim Gimnazije „Muhsin Rizvić“ Kakanj, u kojoj se nastava odvija online, a zbog uređenja i rekonstrukcije školskog prostora.
„Iskreno se nadam da smo ove godine zaustavili raniji trend naglog pada broja upisanih učenika u prvi razred osnovne škole, a posebno nas raduje da je ove godine upisano oko 100 učenika više u prve razrede srednjih škola. Svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i ostalim radnicima koji rade u obrazovanju, želim sretan početak ove školske godine, da svi zajedno budemo partneri u obrazovanju i da nam osnovni ishod koji ćemo dobiti iz odgojno-obrazovnog procesa bude da naša djeca budu odgojeni ljudi koji će graditi neke vrijednosti koje smo, možda, zaboravili, a to su: uspjeh, drugarstvo, solidarnost i empatija“, poručila je ministrica Subašić.
Kada je u pitanju položaj prosvjetnih radnika i njhovi zahtjevi za povećanjem plata, stav Ministarstva je, istakla je ministrica Subašić, da se moraju pobrinuti za poboljšanje njihovog standarda. „Pregovore smo otpočeli. Na neki način, nismo ih nikada ni prekinuli i ovih dana ćemo ih intenzivirati, da vidimo šta možemo učiniti, kada je u pitanju ova kalendarska godina, te da ozbiljno pristupimo razmatranju mogućnosti za slijedeću, a kada je u pitanju povećanje plata“, kazala je ministrica Subašić.
Intenzivirani pregovori
Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Selvedin Šatorović rekao je da, generalno, ne mogu biti zadovoljni statusom prosvjetnih radnika, pogotovo u ZDK, gdje nisu završili pregovore oko usklađivanja plata sa rastom životnih troškova. „Ono što budi nadu i daje dozu optimizma jeste da smo protekle sedmice imali i sastanak sa predstavnicima Vlade ZDK i dogovorili smo se da se ti pregovori intenziviraju, kako bi, u narednih nekoliko dana, došlo do obostranog zadovoljstva, kojim će biti zadovoljni i prosvjetni radnici, a da to, istovremeno, može podnijeti i Budžet ZDK“, rekao je Šatorović.
Dodao je da su, u saradnji s resornim ministarstvom, zbrinuti svi radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom. „Očekujemo da u narednoj školskoj godini imamo jedan iskorak, odnosno da se raspišu konkursi na neodređeno radno vrijeme, kako bi se osobe koje obilaze konkursnu proceduru po 10-ak godina trajno zbrinule. Važno je istaći i da je krenula, eksperimentalno, faza novih nastavnih planova i programa i hoćemo jasno poručiti da je nama u interesu da svako poboljšanje koje će donijeti kvalitet odgojno-obrazovnog procesa i iz čega će učenici izaći sa boljim znanjem, mi ćemo podržati, ali definitivno nećemo podržati da se od prosvjetnih radnika napravi administrativni radnik i da on, umjesto da posveti pažnju odgojnoj komponenti svog rada, postane pisar. I svjedoci smo da, nakon Beograda, Lukavca, i posljednjih dešavanja u Vitezu, zaista trebamo napraviti kvalitetnu reformu na principu da se vrati uloga nastavnika, pogotovo u vremenu kada roditelji rade 12, 14 ili 16 sati, da bi obezbijedili egzistenciju svojoj porodici“, rekao je Šatorović.
Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK Đevad Hadžić je istakao da su prosvjetni radnici u potpunosti spremni da se bore sa svim novim izazovima, ali i da postoje određene potrebe institucionalnog jačanja pozicije prosvjetnog radnika. „Na tome ćemo i insistirati, kao i na tome da se poboljša položaj prosvjetnih radnika. Samo uvažen u društvu i zadovoljan prosvjetni radnik je garant razvoja zdravog društva“, istakao je Hadžić.
Gradonačelnik Kasumović je podsjetio da Grad Zenica, već tradicionalno, prvi dan nove školske godine planira obilazak jedne škole u Zenici. „Grad Zenica je, mojim dolaskom, ukinuo finansiranje stranaka, a sredstva smo preusmjerili za kupovinu anatomskih ruksaka, udžbenika i školske opreme za sve prvačiće“, rekao je gradonačelnik Kasumović.
Svi prisutni su, nakon prigodnih obraćanja, uživali u priredbi koju su pripremili učenici, nastavnici i uposlenici OŠ „Miroslav Krleža“, a prigodni programi su održani i u drugim školama na području ZDK.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA