Iako nas lijepi sunčani dani još uvijek prate, već su počele pripreme pred novu grijnu sezonu. Nabavka ogrijevnog materijala prioritet je glavno pitanje za svako domaćinstvo koje se grije na drva, ugalj te pelet.
Pelet do 520 KM, ugalj 285 KM, lignit ugalj 235 KM
Predstavnik kompanije „Drvosječa“ Muhamed Helać kazao je da je, u poređenju s istim periodom u prošloj godini, došlo je do značajnog pojeftinjenja određenih energenata dok je većina energenata, kako kaže, zadržala istu cijenu kao i prošle godine. „Tako je cijena za pelet u ovom trenutku znatno niža, čak i do 20% niža u poređenju sa prethodnom godinom. Prošle godine se cijena peleta u ovom periodu kretala u rasponu od 640,00KM – 700,00KM dok je sada cijena tone peleta u rasponu od 500,00KM – 520,00KM“, kaže Helać istakavši da iscijepano drvo i mrki ugalj nisu pretrpili značajnije promjene u cijeni te se cijene za te energente kreću u okviru istih cijena kao i prošle godine. „Cijena iscijepanog drveta je u rasponu od 150,00KM – 165,00KM po paleti dok je cijena tone mrkog uglja 285,00KM po toni. Jedini energent koji je pretrpio poskupljenje jeste lignit ugalj kojem je cijena porasla za 20% pa je sada umjesto prošlogodišnjih 195,00KM po toni aktuelna cijena od 235,00KM po toni. Razlog za to jedino poskupljenje a koje se odnosi na lignit ugalj jeste velika potražnja za njim iz susjednih zemalja, primarno Srbije, pa su samim tim za domaće tržište dostupne manje količine ove godine nego je to bio slučaj ranije“, ističe Helać.


Potrošnja ogrjeva jednog domaćinstva je ovisna o brojnim faktorima iz oblasti energetske efikasnosti samog objekta. Kako kaže Helać, prosječne narudžbe za jedno domaćinstvo iznose: drveni pelet-oko 2-3 tone, iscijepano ogrijevno drvo – oko 2-4 palete, mrki i lignit ugalj – oko 2-4 tone.


Stabilno tržište
Na tržištu, kako kaže, još uvijek imaju dovoljne količine ogrijeva da se podmire potrebe domaćeg tržišta, te je siguran da će takva situacija biti i do kraja idućeg mjeseca. „Cijene se mijenjaju najranije na mjesečnom nivou što je i standardno za vrstu robe kao što je ogrjev. Svjedoci smo da su se prošle godine cijene mjenjale praktično svakih pet do sedam dana ali to sada nije slučaj. Uzimajući navedeno u obzir, možemo potvrditi da je tržište stabilno. Ono što možemo sa sigurnošću reći je da će trenutne cijene najvjerovatnije ostati aktuelne i tokom idućeg mjeseca, odnosno septembra a da se nakon toga očekuje određeno poskupljenje zbog približavanja same grijne sezone. Ponavljam, vjerujemo da poskupljenje neće biti toliko veliko kao što je bilo prošle godine ali svakako da se očekuje određen procenat porasta cijene“, ističe Helać apelujući na građane da ne čekaju, da ogrjev nabave u toku septembra, a sve kako bi uštedili novac i olakšali drvoprerađivačima uredno izvršenje svake narudžbe.