Nastavnici i zaposleni u Javnoj ustanovi Osnovna škola za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u razvoju Zenica te Srednjoj školi za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica primili su prošle srijede prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Spahija Kozlić rekao je da su od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK tražili da se vakciniše oko 5.500 zaposlenih u obrazovnom sistemu ovog kantona, od predškolskog odgoja i obrazovanja do zaposlenika Univerziteta u Zenici.
– Vlada je na sjednici usvojila plan imunizacije i u vrh prioriteta uvrstili zaposlene u obrazovanju. Očekujemo nastavak svega ovog i to će zavisiti od priliva vakcina. Konačan cilj je da do početka naredne školske godine uradimo vakcinisanje -rekao je Kozlić.
Predsjednik Samostalnog sindikata Bosne i Hercegovine i Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja ZDK Selvedin Šatorović pohvalio je odluku Vlade ZDK da omoguće vakcinaciju prosvjetnih radnika, kako bi u što normalnijim uslovima počela naredna školska godina.
– Očekujemo da će i ostale vlade, ne samo u Federaciji, prepoznati značaj i ulogu prosvjetnih radnika i da će krenuti putem koji ide Vlada ZDK. Prema našim podacima, do sad je oko 1.500 prosvjetnih radnika iz FBiH izvršilo samoinicijativno vakcinaciju u Srbiji što nije za pohvalu, ipak smo mi ti koji imamo poseban status u društvu i neophodno je da se to sistemski riješi a ne samoinicijativno -rekao je Šatorović i dodao da se nada kako će oko 25.000 prosvjetara u FBiH biti vakcinisani do početka nove školske godine i da je oko 70 posto prosvjetnih radnika u ZDK izrazilo želju da budu vakcinisani.
– Izuzetno smo zadovoljni što su radnici iz naše škole pristupili vakcinaciji prosvjetnih radnika, te na taj način iskazali brigu za vlastito, ali i zdravlje učenika. Sigurno je da će ovaj proces vakcinacije prosvjetnih radnika povećati stepen sigurnosti u smislu borbe protiv korona virusa, te početak nove školske godine učiniti izvjesnim i na način kakav mi svi priželjkujemo, a to je redovno odvijanje nastave u školskim prostorijama. Zahvaljujem se Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Vladi ZDK, kao i Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja što su prepoznali značaj ovog procesa, te prosvjetne radnike prepoznali kao prioritet u vakcinaciji -kaže direktore škole, Tarik Salčinović.