Federalnim programom – Pilot program imunizacije protiv HPV infekcije u 2022/23. godini omogućena je besplatna vakcinacija protiv HPV-a u FBiH. Vakcine su distribuirane u tri kantona među kojima je i Zeničko-dobojski kanton. Grad Zenica je u okviru ovog Pilot programa na raspolaganje dobio 150 vakcina. Prema riječima dr. Aide Hodo Brdarević, specijaliste epidemiologije i načelnice Službe za higijensko epidemiološku djelatnost JU „Dom zdavlja“ Zenica, riječ je o registrovanoj četverovalentnoj vakcini – Gardasil (proizvođač Merck Sharp & Dohme) koja pruža zaštitu od 4 tipa humanog papiloma virusa i to HPV-6, i HPV-11 koji uzrokuju oko 90% slučajeva genitalnih bradavica, te HPV-16 i HPV-18 koji uzrokuju oko 70% svih karcinoma grlića materice.
„Pilot Programom su obuhvaćene djevojčice osmih razreda na području grada Zenica i vakcinacija se sprovodi davanjem dvije doze vakcine protiv HPV-a, sa razmakom od najmanje šest mjeseci. Inače se može primijeniti u dobi od 9-45 godina, ali je najefikasnija u adolescentskoj dobi, prije stupanja u seksualne odnose, te je iz tog razloga Pilot program namijenjem djevojčicama osmih razreda u dobi 13-14 godina. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koji je inače i koordinator u ovom Programu, je tokom mjeseca februara obavijestio sve škole na području grada o sprovođenju ovog projekta. Nažalost, odziv je nazadovoljavajući, obzirom da su se sa područja grada prijavilo samo šest škola“, kaže dr. Hodo Brdarević.
Vakcinacija se provodi u Službi za higijenu i epidemiologiju JU „Dom zdravlja“ Zenica svaki radni dan u periodu od 07-15 sati, te je prethodno potreban pregled nadležnog ljekara porodične medicine.
„Vakcinišite svoju djecu jer tako smanjujete rizik od infekcije humanim papiloma virusom i razvoja karcinoma grlića materice. Svaka odluka vas kao roditelja je i odluka i odgovornost“, poručila je roditeljima dr. Hodo Brdarević.