Vakcinacija u Zavidovićima

Vakcinacija protiv infekcije Covida-19, doniranim vakcinama Vlade Republike Srbije, počela je prošle srijede i u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, rekao je za „Našu riječ“ da je ovom kantonu pripalo 740 doza vakcine proizvođača AstraZeneca koje su raspoređene zdravstvenim ustanovama.

Vakcinacija u Zenici

Dvije bolnice i 12 domova zdravlja
– U prvoj grupi vakcine su dobile dvije bolnice (Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj) gdje je počela vakcinacija, a potom i u 12 domova zdravlja u našem kantonu. Želju da se vakciniše izrazilo je nešto više 2.000 zdravstvenih radnika, što znači da s ovim kontingentom možemo vakcinisati jednu trećinu zainteresiranih -rekao je Huseinagić i dodao kako smatra da neće biti problema s osiguranjem vakcina za revakcinaciju zdravstvenog osoblja koje bude vakcinisano, a koju je nužno uraditi u periodu od četiri do 12 sedmica, jer naša država ima potpisanu garanciju s Republikom Srbijom za isporuku još 5.000 doza vakcina istog proizvođača te da je iste vakcine donirala i Republika Slovenija.
– Ono što je bitno kad je u pitanju vakcinacija i revakcinacija, čak i da se desi situacija da ne bude bilo moguće u roku izvršiti revakcinaciju nismo ništa izgubili jer smo čitav ovaj period, od recimo tri mjeseca, djelom zaštitili zdravstvene radnike koji su dobili vakcinu a nema nikakvih štetnih posljedica ako se ne obavi revakcinacija. Samo što, naravno, nakon tog više neće biti imuniteta i morat ćemo te zdravstvene radnike ponovo uključiti u grupu i vakcinisati kad dođu neke nove vakcine. Vrlo je važno da što veći broj zdravstvenih radnika u ovom momentu obuhvatimo vakcinacijom -kaže Huseinagić.
Zdravstveni radnici, starački domovi, hronični bolesnici
Naredne količine vakcina će biti utrošene za vakcinaciju preostale dvije trećine zdravstvenih radnika, nakon tog slijede starački domovi, starija lica i osobe s hroničnim bolestima.
Direktorica Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica, dr. sci. prim. Mersija Kasumović, izjavila je da je ova ustanova dobila 90 doza vakcina i da će one biti aplicirane zdravstvenim radnicima koji su svakodnevno izloženi kontaktu s COVID 19 zaraženim pacijentima.
– Svi smo upoznati da je situacija iz dana u dan teža. Porast broja pozitivnih pacijenata je sve veći. Borimo se kako znamo i umijemo. U prvoj fazi će biti vakcinisani zdravstveni radnici i osobe koje su smještene u staračkim domovima. Pismeno smo dobili obavijest da će biti obezbijeđena i druga doza za revakcinaciju koja se treba obaviti od 4. do 12. sedmice poslije dobivanja prve doze. Odaziv zdravstvenih radnika za vakcinaciju je dobar -rekla je dr. Kasumović te zamolila sve građane da se pridržavaju propisanih higijensko-epidemioloških mjera te se vakcinišu kako bi smo svi zajedno pobijedili ovu epidemiju.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju