Ženska seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine startala je u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici pripreme za nastup na Europskom prvenstvu, koje se od 15. augusta do 3. septembra igra u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Estoniji. Selektor Stevan Ljubičić na pripreme je pozvao samo 14 igračica, među kojima su Edina Begić i Edina Selimović, dvije iskusne igračice koje tokom maja i juna nisu nastupile u ovogodišnjem izdanju Zlatne lige CEV-a. Naša podmlađena selekcija je u tom takmičenju upisala po dva poraza od Belgije i Švedske.
– Pauza nije bila preduga od kako smo završili posljednju utakmicu protiv Švedske, ovdje u Zenici, tako da nismo stigli ni da se poželimo jedni drugih. Ali, od prvog je dana zaista atmosfera fantastična. S nama je i Edina Begić, koja nije bila prošlu godinu i prvi dio s nama, a očekujemo Edinu Selimović da se sutra priključi i da se kompletiramo -kazao je Ljubičić, koji je najavio da će u prvoj sedmici priprema iskoristiti vrijeme da istestira sve igračice te da se polako uvedu u trenažni ciklus. Reprezentaciji nedostaju povrijeđene Žana Dragutinović i Elena Babić, koje su stalne članice ove selekcije.
Poznato je, dodaje, da 18. jula u Zenicu stiže selekcija Azerbejdžana, koji se isto priprema za nastup na EP-u, s kojom će odigrati tri utakmice. Detaljan plan i termine tih utakmica utvrdit će naknadno. Pripreme u Zenici odvijat će se sve do polaska u Estoniju, odakle će se naše reprezentativke zaputiti u Italiju, gdje će igrati u grupi B. Osim domaćina i aktuelnih evropskih prvakinja Italije, u našoj se grupi još nalaze i selekcije Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Švicarske.