Bliži se kraj raspusta i početak nove školske godine. I dok mališani jedva čekaju povratak u školske klupe, roditelji su već počeli kupovati udžbenike i školski pribor kako bi na vrijeme pripremili mališane za školu. Potrebno je kupiti udžbenike, školski pribor, odjeću, obuću…
Veliki izbor školskog pribora
U trgovačkim centrima i knjižarama, na policama je i školski pribor, za koji je potrebno izdvojiti pozamašnu svotu novca jer učenicima trebaju ruksak, sveske, pernice, olovke, drvene i vodene bojice…
„Cijene školskog pribora u našoj knjižari se nisu značajno mijenjale i ostale su na prošlogodišnjem nivou. Sveske je moguće kupiti po cijeni od 0.80 do 1.90 KM u zavisnosti od kvalitete i debljine lista dok su sveske većeg formata nešto skuplje. U ponudi imamo i školske ruksake čija cijena zavisi od kvalitete i proizvođača ruksaka, pa se tako cijene kreću od 20 KM do stotinu KM“, kaže Amir Limanović, vlasnik zeničke knjižare „Das comerce“.


Kućni budžet će ovisno o broju djece koje roditelji opremaju za povratak u školske klupe te dobi školarca biti različito opterećen ali je, svakako, potrebno izdvojiti veću svotu novca. Učenicima i roditeljima želimo sretan i uspješan početak nove školske godine.


Cijena pernica ovisi od broja spratova pernice te da li je puna ili prazna. Flomasteri se mogu kupiti po cijeni do 7 KM, dok se cijene drvenih bojica kreću od 2 KM do 9 KM zavisno od količine bojica koje dođu u jednom pakovanju te kakav kvalitet školskog pribora tražite, a ista situacija je i sa olovkama, gumicama i ostalim školskim priborom koji je neophodan za svakog školarca.
„Pojedini roditelji su već počeli sa kupovinom školskog pribora i najčešće dolaze u jutarnjim satima kako bi izbjegli velike vrućine. Ipak, po dosadašnjem iskustvu, kupci čekaju zadnje dane raspusta pa se priprema za školu obavlja tri do pet dana pred polazak u školu“, kaže Limanović.
Veće cijene udžbenika
Kad je u pitanju kupovina udžbenika, iz zeničke knjižare „Das comerce“ su kazali da su cijene udžbenika i radnih sveski ove godine nešto veće.
„Udžbenici koji su prošle godine koštali 13 KM, ove godine su 15 KM. Radne sveske su prethodne godine bile 10 KM, a sad su 11 KM“, ističe Limanović.
Neki đaci će imati besplatne udžbenike, te je tako Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona za nabavku obaveznih udžbenika za djecu branilaca u školskoj 2023/2024. godini obezbijedilo sredstva u iznosu od 162.150,00 KM za 1.266 učenika osnovnih i srednjih škola. „Sredstva će biti isplaćena u iznosu od 100 KM za 555 učenika osnovnih škola te u iznosu od 150 KM za 711 učenika srednjih škola“, rekao je Adnan Sirovica, ministar za boračka pitanja, poželjevši uspješnu školsku godinu svim učenicima, a posebno učenicima koji dolaze iz boračke populacije.
Kupovina odjeće i obuće poseban trošak
Roditeljima, pored kupovine udžbenika i školskog pribora, kupovina odjeće i obuće predstavlja poseban trošak, bilo da kupuju na pijaci ili u buticima. Trgovački centri nude veliki asortiman odjeće i obuće, po različitim cijenama, a roditelji za kupovinu hlača, dukserice i patika moraju izdvojiti i preko stotinu KM. U trgovini Sport Vision u toku je akcijska ponuda za sve školarce. U pitanju je paket brenda Champion koji sadrži udobnu komplet trenerku, patike i ruksak prepoznatljivog kvaliteta za koji je potrebno izdvojiti 139 KM.