Maskenbal, defile ulicama Maglaja, „Malo ljeto“ i vatromet sa tvrđave bili su sadržaji otvaranja Internacionalne kulturne manifestacije „Studentsko ljeto“, koja ove godine doživljava svoje 51.izdanje. Ni kiša, koja je na svu sreću trajala kratko, nije pokvarila raspoloženje više stotina najmlađih i njihovih roditelja te svečarski ugođaj u gradu u kojem se od davne 1964. godine održava Festival dobre pjesme i lijepih druženja.
Iz Maglaja se decenijama Bosnom i Hercegovinom ali i zemalja regiona, šire najljepše priče o prijateljstvu, maglajskoj gostoprimljivosti, dobroj pjesmi, poznatim imenima estrade koja su upravo na pozornice Festivala „Studentsko ljeto“ osvajala prve nagrade u svojoj karijeri. Organizator „Studentskog ljeta“ je i ove godine općina Maglaj, a suorganizator Dom kulture „Edhem Mulabdić“.
Podignute dvije festivalske zastave
Okupljanje svih učesnika svečanog defilea bilo je u novom gradskom parku, a dječaci i djevojčice u najljepšim i najmaštovitijim kostimima ponovno su izazvali divljenje građana. Povorka je zatim krenula ulicama Maglaja, pripadnici Policijske stanice Maglaj i ovaj put brinuli su se za bezbjednost i najmlađih i najstarijih, a brojni volonteri i volonterke da svečano otvaranje protekne baš onako kako je planirano. Uz zvuk topa, Festivalsku zastavu na jarbol, na tvrđavi, podigao je kajakaš Kenan Hrnjić, najuspješniji sportista Maglaja za 2022.godinu. „Hvala Organizacionom odboru, volonterima, svima koji učestvuju u organizaciji Festivala. Prema prvim najavama očekuju nas sjajne festivalske večere, a do tada i niz drugih sadržaja u okviru ‘Studentskog ljeta’“, kazao je načelnik Mirsad Mahmutagić i proglasio otvorenim 51. „Studentsko ljeto“.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju