U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, prošle sedmice počeo je rad na predstavi „Medeja“ antičkog grčkog pisca Euripida. Prva premijerna izvedba predstave „Medeja“ bila je izvedena 13. januara 1983. godine u tadašnjem Narodnom pozorištu Zenica. Bila je to 404. premijerna izvedba čiju je režiju potpisao Zoran Ristović. Ovaj put „Medeju“ u BNP-u režira Stevan Bodroža a premijera je planirana za drugu polovicu mjeseca januara 2024. godine.
Lijepe emocije
Posljednji angažman u zeničkom Pozorištu Bodroža je imao 2014. godine kad je režirao višestruko nagrađivanu predstavu „Balkanski rekvijem“. Na početku razgovora za Našu riječ Bodroža je istakao da ga uz Zenicu i BNP vežu izuzetno lijepe emocije.
– Volim duh koji se osjeća u ovom pozorištu i tu vrstu repertoarske hrabrosti koju ovo pozorište pokazuje. Ponosan sam što sam ponovno pozvan jer to znači da sam ranije radio dobro. Emocije su divne -kaže Bodroža te napominje da je iza ekipe angažovane na predstavi „Medeja“ nekoliko čitaćih proba te da je primijetio kako je u zgradi BNP-a dosta tog osvježeno.
U predstavi igraju: Lana Delić, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Siniša Vidović, Sabina Kulenović, Snežana Vidović i Selma Mehanović. Dramaturgiju i jezičku adaptaciju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka. Saradnik za govor je Mehmed Porča, a saradnik za muziku Igor Kasapović. Za scenski pokret i koreografiju predstave bit će zadužen Emir Fejzić.
– Unaprijeđeno je u odnosu na moj raniji boravak i rad ovdje. S ljudima sam jako zadovoljan, tu su glumci koji su vrlo raspoloženi za saradnju, radoznali da čuju moje ideje te spremni da ponude svoje -istakao je Bodroža.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju