U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, jučer (ponedjeljak, op.a.) je održana press-konferencija na kojoj je saopćena zajednička odluka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ZDK o početku nastavne godine u osnovnim i srednjim školama na području ZDK.
Najprihvatljiviji kombinovani model
Kako je istakao ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prof.dr. Spahija Kozlić, za više od 41.000 učenika, koji bi trebali krenuti u osnovne i srednje škole i 5.000 osoblja, početak nastavne godine se, u osnovnim i srednjim školama, na području ZDK odgađa za sedam dana. „Predviđeno je bilo, Kalendarom za osnovne i srednje škole, da nastava otpočne 1. septembra. Dakle, nastava počinje 8. septembra“, kazao je ministar Kozlić. Modaliteti izvođenja nastave zavisit će od epidemiološke situacije. „U tom smislu je Institut za zdravlje i sugurnost hrane pripremio posebnu proceduru koju će ispoštovati osnovne i srednje škole – djeca, nastavno osoblje i svi ostali, kako bi se nastavni proces odvijao da se ne povećava broj oboljelih“, kazao je ministar Kozlić. Pedagoški zavod ZDK je, kako je istakao, prije nekoliko dana završio detaljnu analizu provođenja nastavnog procesa putem informaciono-komunikacijskih tehnologija. „Ono što se može reći jeste da postoji niz manjkavosti izvođenja online nastave. To smo očekivali. Na koncu, svijet nije spreman da pređe na jedan poptuno drugačiji vid izvođenja nastave. Mi ćemo, u narednoj školskoj godini, očito, primijenjivati taj tzv. kombinovani model. Ići ćemo i na skraćenje časova, na djelimično izvođenje nastave online, moguće je, a to zavisi od epidemiološke situacije, da možda i u potpunosti pređemo na online nastavu, ukoliko se situacija bude pogoršala i ukoliko dobijemo takvu preporuku Kriznog štaba“, istakao je ministar Kozlić, dodajući da su 15-ak dana intenzivno razgovarali sa svim akterima u oblasti obrazovanja koji imaju svoje stavove, kako bi ih usaglasili. Dodao je da je toku, zajedno sa OSCE-om, nabavka full verzije platforme, aplikacije Zoom, koja je najčešće korištena u školama, kao i nabavka, distribucija i opremanje škola dodatnim sredstvima za realizaciju nastave. „Svima nam je zajednički interes zdravlje djece, nastavnika i svog osoblja koje pomaže realizaciju nastavnog procesa“, kazao je Kozlić. Ono što je sigurno jeste da će prvi dan u školama biti učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola. „Zahvaljujući Kriznom štabu, osigurano je 10.000 vizira, koji će biti podijeljeni osoblju osnovnih i srednjih škola i učenicima prvih razreda osnovnih škola“, dodao je ministar Kozlić.
Analiza INZ-a
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK, dr. Adnan Jupić je istakao da su, nakon analize i brojnih diskusija, donijeli odluku o prolongiranju nastave, prvenstveno u cilju zdravlja učenika, roditelja i šire društvene zajednice. „Ono čime smo se vodili jeste analiza INZ-a Zenica. U ZDK trenutno imamo stabilnu higijensko-epidemološku situaciju. Imamo nešto veći broj obojelih ljudi, te oko 410 aktivnih slučajeva. Zdravstveni kapaciteti odgovaraju svim zadacima. Mislimo da je ova odluka apsolutno prihvatljiva, te da će se nastava moći odvijati normalno, uz sve sugestije i daljnje praćenje aktivnosti“, kazao je ministar Jupić.
Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, dr. Senad Huseinagić je, tokom kratke prezentacije, istakao da se, analizirajući trenutnu epidemiološku situaciju u ZDK, može uočiti da, iako imamo trend smanjenja broja aktivnih slučajeva u ZDK, ipak postoji jedna pravilnost pojavljivanja određenih pikova, odnosno broja aktivnih slučajeva, svakih 15 dana. „Dosad smo imali tri pika, a slijedeći, četvrti, ako bi se pojavio, pojavio bi se krajem avgusta, početkom septembra, odnosno u vrijeme kada bi trebala početi nastava. Uzimajući u obzir ukupan broj aktivnih slučajeva, koji predstavljaju mogući izvor širenja zaraze i mogućnost pojavljivanja tog porasta, kao i činjenicu koja pokazuje da je udio djece i mladih do 19 godina u ukupno oboljelim u ZDK preko 9%, za razliku Federacije i drugih kantona, su nam pokazatelji da smo Ministarstvu sugerisali da se početak nastave odgodi za sedam dana. Ovo ne mora značiti da će nastava i početi 8. septembra. Ukoliko se epidemološka situacija bude nepovoljno razvijala, kao Krizni štab ćemo dati svoje mišljenje, a naravno da nam je interes da nastava počne što prije, rekao je dr. Huseinagić.
Sindikati pozdravili odluku
Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, Selvedin Šatorović je istakao da za razliku od drugih kantona, sindikati u ZDK svoje zahtjeve Ministarstvu nisu slali putem medija, nego su se na sastancima dogovarali i usaglašavali. „Smatrali smo da je odgoda najbolje rješenje. Zahtijevali smo da, osim potpune zaštite zdravlja učenika, bude i obuhvaćena potpuna zaštita zdravlja osoblja koje izvodi nastavu u školama. Ne sumnjam da ćemo, u narednom periodu, zajedničkim snagama, nastaviti da ponudimo najbolja rješenja. Sva neophodna zaštita uposlenika će biti provedena u osnovnim i srednjim školama i to ćemo raditi kroz socijalni dijalog“, istakao je Šatorović. Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, Đevad Hadžić je istakao da je zdravlje prioritet broj jedan, u odnosu na sve druge aktivnosti koje trebaju da se sprovode u srednjim školama.“Pozdravljamo odluku Kriznog štaba da se nastavni proces prolongira za sedam dana“, kazao je Hadžić.