Na zeničkom izletištu Smetovi u subotu je svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju eko kuće čija vrijednost iznosi oko 890.000 KM, a sredstva su osigurali Vlada Federacije BiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica.Simboličnim polaganjem kamena temeljca zvanično je započela gradnja eko kuće na Smetovima, ideja koja postoji duži niz godina, a obradovat će sve ljubitelje planine.
Objekat će biti izgrađen od ekološki prihvatljivih materijala, s instaliranim solarnim pločama, a imat će i edukativno-pokazni školski centar. Također, planirana je i izgradnja botaničkog vrta. Eko kuća će imati kapacitet od 50 ležajeva, a moći će je koristiti svi građani.
“Iznimno sam zadovoljan što je Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, dio ove pozitivne priče. Ministarstvo je izdvojilo 300.000 KM za projekat te na taj način pružilo podršku u njegovoj realizaciji. Cilj nam je podržati projekte poput ovoga koji doprinose poboljšanju kvalitete življenja kako u Zenici tako i u Zeničko-dobojskom kantonu”, kazao je ministar Arnel Isak.
Grad Zenica za ovaj projekt osigurat će 300.000 KM, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK 300.000 KM, a Vlada Federacije BiH 220.000 KM.