• Uspješno se realizuje projekat “Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda u Zenici (BiH II)”
  • Nova poslovna zgrada bit će savremeni poslovni objekat koji će omogućiti dobre radne uslove za zaposlenike preduzeća. Pored toga, biće omogućeno da svo administrativno osoblje preduzeća radi na jednom mjestu, a ne dislocirano kao u proteklom periodu, te da se instalira savremena oprema koju preduzeće koristi u svom radu. Objekat je projektovan na principima energetske efikasnosti, što će uticati na smanjenje potrošnje energije, a samim tim i troškova. Svojim savremenim konceptom doprinijeti će i ljepšem izgledu kvarta u kojem se nalazi.

Polaganje kamena temeljca za novu zgradu JP “ViK” d.o.o. Zenica upriličeno je protekog petka, 28. 08. 2020. godine u naselju Radakovo. Ovom svečanom događaju su prisustvovali brojni gosti iz društvenog i političkog života, predstavnici Nadzornog odbora ovog preduzeća, Odbora za reviziju, predstavnici  Gradske uprave, te predstavnici izvođača radova, radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija, te mediji.

Polaganje kamena temeljca

Kamen temeljac za novu zgradu VIK-a, položili su gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović i Emir Pašalić, direktor JP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Zenica.

Fuad Kasumovic
Fuad Kasumović

“Ovo je najbolje javno preduzeće u Gradu Zenica. Zahvaljujem se Nadzornom odboru, menadžmentu, direktoru, ali isto tako i bivšim nadzornim odborima, bivšim direktorima, koji su izgradili ovo javno preduzeće. Pred njima su kapitalni projekti za ovaj grad. Zahvaljujem im se što su građanima ovog grada omogućili da ni jednu sekundu nemaju redukciju, a znate kakvo je stanje u Sarajevu i ostalim gradovima…”, istakao je gradonačelnik  Kasumović, te dodao da će, izgradnjom nove zgrade VIK-a, građani imati sve na jednom mjestu, od snabdijevanja vodom, do potrebne administrativne procedure.

“Zgrada će biti izgrađena onako kako priliči jednom ovakvom preduzeću, gdje će građani moći lakše svoje probleme rješavati i gdje će uposlenici JP VIK imati normalne uvjete rada. I ono što je najbitnije jeste da će ovo biti komandna kuća, odakle će komandovati dotokom vode i odvodnje, što znači da nova zgrada nije samo namijenjena za kancelarije i administraciju, nego ćemo sve na jednom mjestu imati”, kazao je gradonačelnik Zenice.

U novoj zgradi bolji uslovi za rad

Postojeća zgrada VIK-a je objekat star 60 godina, s lošim instalacijama, sanitarijama, stolarijom, te su se zbog toga odlučili, kako nam je kazao direktor preduzeća Emir Pašalić, za izgradnju nove zgrade. Pored toga, dodaje Pašalić, razlog za izgradnju nove zgrade je i nedostatak prostora, jer dugi niz godina dvije službe ovog preduzeća rade na drugoj lokaciji, izvan zgrade Uprave.

“Izgradnjom nove zgrade, stvorit će se bolji radni uslovi za radnike preduzeća, te će, na taj način, omogućiti da svo administrativno osoblje radi na jednom mjestu. Moći ćemo i instalirati opremu koju preduzeće koristi u radu kao i novu opremu koju ćemo koristiti u budućem periodu”, naglasio je direktor Pašalić.

Poseban dio objekta, kako je kazao direktor VIK-a, bit će predviđen za rad s korisnicima usluga preduzeća. Stranke će na jednom mjestu moći platiti račune, podnositi zahtjeve tehničke prirode, dobiti savjetodavne usluge tehničke i pravne službe i sl., čime će znatno biti unaprijeđen odnos s korisnicima usluga kao i kvalitet usluga.

Nakon provedene tenderske procedure zaključen je ugovor s Konzorcijem čiji je nosilac kompanija Neimari Šerići d.o.o. Zenica. Projektnu dokumentaciju je izradila projektna kuća Entasis d.o.o. Zenica, koja će vršiti i nadzor nad izvođenjem radova. Vrijednost projekta izgradnja poslovne zgrade JP ”ViK” d.o.o. Zenica iznosi oko 990.000,00 eura, a rok za izgradnju je 11 mjeseci.

Niz uspješnih projekata

Preduzeće, pored svojih osnovnih aktivnosti, koje se odnose na uredno snabdijevanje pitkom vodom Grada Zenice i na odvodnju otpadnih voda,  realizuje i druge važne projekte, kao što je i projekat ”Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda u Zenici (BiH II)”. Zenica je, napominje direktor Pašalić, pored vlastitih potencijala, aplicirala i za projekat “BiH II” i dobila značajna kreditna ali i donatorska sredstva o čemu su zaključeni odgovarajući ugovori. Ukupan budžet projekta iznosi 10.785.500,00  eura, a čine ga kredit Razvojne banke KfW iz Savezne republike Njemačke u iznosu 4.750.000,00  eura, grant Razvojne banke KfW u iznosu 750.000,00  eura, grant Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švicarske (SECO) u iznosu 4.098.000,00 eura, grant SECO za sanaciju šteta od poplava u iznosu 1.187.500,00 eura.

Emir Pasalić
Emir Pasalić

“Ukupan budžet za projekat ‘Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda u Zenici (BiH II)” iznosi 10.785.500,00 eura. Ovaj projekat se realizuje na teritoriji cijelog Grada Zenice i čak i u drugom kantonu. Predstoji nam realizacija još dva kapitalna projekta, a to je Izgradnja regionalnog vodovoda ”Plava voda”, kao i Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i sistema kolektora. Pred preduzećem je period intenzivnog razvoja, što podrazumijeva kadrovsko i materijalno jačanje kao i unapređenje tehnika i metoda rada. Imajući to u vidu, kreditori su predvidjeli i odobrili sredstva za poboljšanje uslova rada u poslovnoj zgradi preduzeća. Razmatrane su različite varijante rekonstrukcije i dogradnje, ali se došlo do zaključka da to nije dobro rješenje. Kreditori su to prihvatili i dali saglasnost da se izgradi nova poslovna zgrada preduzeća. Uspješnom realizacijom ovog Projekta, JP ”ViK” d.o.o. Zenica zadržaće vodeću poziciju kao jedno od najboljih preduzeća komunalne privrede u BiH” , kazao je direktor Emir Pašalić. (M. Imamović)