U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica večeras (utorak, 23. maj) počinje XXII Festival bh. drame Zenica 2023. Nakon ceremonije otvorenja Festivala, na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ će biti izvedena prva predstava u okviru takmičarskog dijela Festivala „Sve to je iz kuće“ u režiji Ajle Bešić i koprodukciji BNP-a i Festivala.
Šest predstava
Predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru „Zid“ u režiji Christiana Jean-Michaela Jalžečića će biti izvedena u srijedu. Sarajevski Kamerni teatar 55 s predstavom „Djelidba“ u režiji Aleša Kurta je na rasporedu u petak, 26. maja. Narodno pozorište u Mostaru u subotu učestvuje na Festivalu s predstavom „Zbogom, Kalifornijo!“ u režiji Lajle Kaikčija.


Dvadeset minuta prije početka svake predstave iz Takmičarskog programa Festivala članovi Kamernog simfonijskog orkestra Zenica u Donjem foajeu u zgradi BNP-a svirat će svojevrstan muzički intermeco s numerama klasične muzike, a pola sata nakon završetka predstava, na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ održavat će se okrugli stolovi koje će voditi dramaturginja Nedžma Čizmo.


Pretposljednja predstava u takmičarskom dijelu Festivala je „Kao i sve slobodne djevojke“ u režiji Selme Spahić a izvede je glumci beogradskog Ateljea 212 a na rasporedu je u nedjelju, 28. maja. U ponedjeljak (29. maj) publika će moći pogledati banjalučki ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske i predstavu po djelu Ive Andrića „Gospođica“ u režiji Đurđe Tešić. Dodjela nagrada i ceremonija zatvaranja Festivala će biti održana istu noć. Članovi stručnog žirija Festivala su: magistrica režije Emin Bilge, dramaturg Adnan Lugonić i dr. teatroloških nauka Hasan Zahirović.
Prateći program
Organizatori su i ove godine pripremili bogat prateći program u svim danima odvijanja Festivala. Ljubitelji kulture će moći prisustvovati promociji knjige „Uvod u pozorišnu umjetnost“ autora Milivoja Mlađenovića. Tradicionalno će biti predstavljena i nova izdanja Sterijinog pozorja. U ponedjeljak (29. maj) će biti proglašen najbolji dramski tekst na Konkursu te će biti dodijeljena Nagrada za najbolji neinscenirani tekst bh. autora/autorice. Izdvajamo još i promocije knjige Nedžada Maksumića „Šuma na kraju svijeta“ te Midhata Kušljugića i Vahida Klopića „Mali glumci i igrokazi za djecu“.