Ove godine Opća biblioteka Maglaj organizuje 19.“Mulabdićeve dane kulture“ kojom se njeguje sjećanje na Maglajliju Edhema Mulabdića, romanopisca, novelistu, autora dramskih tekstova, pedaoga, prosvjetitelja. Na press konferenciji
predstavnici medija upoznati su sa sadržajem ovogodišnje manfestacije čiju organizaciju su pomogli općina i načelnik Mirsad Mahmutagić, te resorna ministarstva ZDK i Federacije BiH. „U Biblioteci smo u proteklim godinama priredili reprint izdanje Mulabdićevog najpoznatijeg djela „Zeleno busenje“, zatim zbirku novela „Na obali Bosne“, kao i njegov, nažalost, malo poznati roman „Nova vremena“. Osim prvog izdanja 1914.godine pa sve do reprinta, ovaj roman nije doživio drugo izdanje“, istakla je na press konferenciji Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke. Otvaranje manifestacije planirano je za 10. februar kada će u Maglaju gostovati glumica NPS Merima Lepić Redžepović i domaći bend „Alabatrosi“.
“U okviru Mulabdićevih dana u februaru ćemo promovisati izdanja domaćih autora Mirze Ahmetovića i Džeraldine Delić. U martu bi trebala da uslijedi promocija knjige ‘Kulturno-historijsko naslijeđe Maglaja u slici i riječi’. U aprilu povodom Dana dječije knjige, promovirat ćemo i slikovnicu Maglaj je moj grad, Fuada Čičušića. U martu u povodu Dana biblioteke organizujemo i stručni skup, u aprilu ćemo obilježiti Dan dječije knjige, organizovati Dan i noć knjige, a drugi dio manifestacije ‘Mulabdićevi dani kulture’ nastavlja se u jesen”, kazala je Bunjevac-Salkić. (N.Br.)