U sklopu redovnih terenskih posjeta, ministar prostornog uređenja, komunikacija i zaštite okoliša Adnan Šabani, posjetio je Grad Visoko gdje je održao sastanak sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem, saopćila je Press služba.
Putna infrastruktura
Razgovarano je na temu implementacija razvojnih projekata u segmentu putne infrastrukture koja je u nadležnosti Direkcije za ceste ZDK, ali i projekata za zaštitu okoliša. Sastanku je prisustvovao i direktor Direkcije za ceste ZDK Rasim Kovač.
“Da bi programa utroška sredstava našeg ministarstva bio kreiran shodno realnim potrebama i prioritetima obilazimo lokalne zajednice i razgovaramo s načelnicima i gradonačelnicima, te sagledavamo stvarno stanje na terenu. Danas smo dobili informacije od gradonačelnika Ganića za potrebne investicije u Gradu Visoko, a iz domena su našeg ministarstva, što je sasvim dovoljno da svoje resurse usmjerimo u tom pravcu”, naglasio je ministar Šabani.
Deponija Mošćanica
Dodao je da Grad Visoko, jedini pored Zenice, sav svoj komunalni otpad dovozi u regionalnu deponiju Mošćanica, što je za cijeniti i što ćemo prepoznati u narednom periodu kroz kreiranje različitih programa podrške, a kako bi se pojeftinili troškovi transporta.
“Otvorili smo teme subvencioniranja priključaka plina, što je posebno ostalo u fokusu naše pažnje, jer povećanjem broja korisnika ovog energenta, smanjujemo pojedinačna ložišta i osiguravamo čišći zrak”, rekao je Šabani.
Izazovi i potrebe
Sastanak je bio prilika za ministra da iz prve ruke sazna o trenutnim izazovima i potrebama koje grad Visoko ima u oblastima putne infrastrukture i zaštite okoliša. Nakon sastanka istaknuta je važnost saradnje između ministarstva i lokalnih vlasti te je obećana daljnja podrška projektima koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života stanovnika grada Visoko.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA