Grad Zenica i Investicijska fondacija Impakt protekle sedmice organizovali su javno predstavljanje poslovnih poduhvata, odnosno poslovnih ideja mladih ljudi koji žele da pokrenu ili unaprijede svoj novoosnovani biznis.
Mentorska, savjetodavna i finansijska podrška
„Ovo je već treća godina kako Grad Zenica učestvuje u ovakvom projektu s Impaktom inkubatorom poslovnih ideja. Prethodne dvije godine je po pet preduzeća bilo nagrađeno sa 5.000 KM. Ove godine je Grad Zenica izdvojio 25.000 KM, dok je Investicijska fondacija Impakt učestvovala, također, sa 25.000 KM. Bilo je oko 20 prijavljenih učesnika, a šest njih će danas prezentirati poslovne ideje te će biti nagrađeni sa po 5.000 KM“, kaže Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i investicije Grada Zenica. Investicijska fondacija Impakt i Projekat zapošljavanja mladih, uz podršku Švicarske agencije za saradnju i razvoj, od 2018. godine do danas, implementirali su inkubator poslovnih ideja u 55 lokalnih zajednica, a tom prilikom je podržano preko 250 biznisa.„Impakt inkubator poslovnih ideja predstavlja sveobuhvatan program podrške, od samog razvoja poduzetničke svijesti i vještina, poduzetničke obuke, preko finansijske do mentorske i stručne podrške, koja je najveći benefit ovog programa, te koja traje minimalno godinu dana“, ističe Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.
Stečena znanja korisna za dalje poslovanje
Među mladim ljudima koji su danas predstavili svoje biznis ideje bili su Amir Mehmedinović i Alma Bašić. „Obuka koju smo imali na temu pisanja i vođeja biznisa nam je, kao početnicima, veoma značajna. Stekli smo znanja koja možemo iskoristiti za dalje poslovanje. Ukoliko dobijemo finansijska sredstva planiramo kupiti dodatne CNC mašine, koje će nam povećati proizvodnju, te zaposliti još jednog radnika“, kaže Amir Mehmedinović, vlasnik CNCart radionice. Sličnog razmišljanja je i Alma Bašić, suosnivačica Basic centra, koji se bavi konsultantskim uslugama, odnosno pružanja usluga izrade projektnih aplikacija, implementacije projekata, biznis planova i start up preduzeća. „Obzirom da smo i mi start up preduzeće ovaj projekat nam je značajan za nabavku osnovnih sredstava koji su nam potrebni za rad, ali i kao dodatna edukacija te umrežavanje sa Fondacijom Impakt. Ova sredstva ćemo iskoristiti za nabavku stalnih sredstava i brending našeg preduzeća“, kaže Bašić te dodaje da su od apila do sada imali deset start up preduzeća koji su pokrenuti zahvaljujući njihovim mentorskim uslugama.