Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je jučer (ponedjeljak, op.a.), u sjedištu Kantona, ugovore od dodjeli sredstava podsticaja za jačanje konkurentnosti sa 27 malih i srednjih preduzeća iz ovog kantona u ukupnom iznosu od 685.535,24 KM. Sredstva su dodijeljena putem Javnog poziva, a namijenjena su za nabavku opreme, obuku radne snage, promociju i učešće na sajmovima, uvođenje standarda kvalitete i patente.
Cilj je da privreda u ZDK dodatno ojača
Ministar za privredu Samir Šibonjić je istakao da ga raduje da Vlada daje podršku privrednicima koji se bave proizvodnjom i izvozom te zapošljavaju nove radnike, a istovremeno uvode nove standarde u proizvodnju. „Privreda Zeničko-dobojskog kantona zaslužuje još više i mi ćemo se potruditi da uradimo sve što je u našoj moći da olakšamo same aplikacije na javne pozive za dodjelu sredstava“, rekao je ministar Šibonjić.
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je istakao da je ovo još jedna u nizu aktivnosti pomoći privrednicima, malim i srednjim preduzećima u ZDK, radi njihove konkurentnosti.
„To je, svakako, opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Naš je cilj da privreda u ZDK dodatno ojača, iako je u ovom momentu možemo nazvati kičmom privrednog razvoja Federacije BiH. I u budućnosti ćemo, i u narednom Budžetu, obzirom da smo usvojili sve finansijske planove za narednu godine, posvetiti posebnu pažnu privredi, razvoju privrede, podsticaju razvoja privrede. Važno je da naši mladi ljudi ostaju i da imaju priliku da ovdje rade i privređuju“, rekao je premijer Pivić.
Korisnici sredstava
I korisnici sredstava su izrazili zadovoljstvo zbog nastojanja Vlade i resornog ministarstva da doprinesu jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Jedan od njih je i Edin Mujkić, direktor i vlasnik Privrednog društva „Kobra“ Zavidovići, koje ima 35 zaposlenih. „Bavimo se pekarstvom, kao osnovnom djelatnošću. Poticaj, u svakom slučaju, znači, i u finansijskom, i u motivirajućem smislu, jer kad svojim radnicima kažem da nas je država podržala sa jednim značajnim finansijskim sredstvima, siguran sam da će to i na njih pozitivno utjecati“, rekao je Mujkić.
Selma Bradarić, iz firme „Medena Commerce“ iz Tešnja, koja zapošljava 70 radnika, je kazala da će dobijena sredstva utrošiti za nabavku nove opreme za proizvodnju i tehnološko usavršavanje „Bavimo se mašinskom obradom metala i 100% smo izvoznici na tržište Evropske unije. Ova podrška mnogo znači, posebno ako uzmemo u obzir da je, nakon perioda kovida, poslovanje na tržištu EU jako komplikovano i teško. Svaki poticaj koji vam državne institucije daju za vaše investicije puno znači za konkurentnost. Ne mogu reći da je to dovoljno, zaista je potrebno još više, naročito kada je u pitanju ovaj sektor metala i izvoz, ali vjerujem da su oni dali, zaista, onoliko koliko su mogli“, kazala je Bradarić.