Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović boravio je ovih dana u Zavidovićima. Odazvao se pozivu Stranke demokratske akcije (SDA) Zavidovići da prisustvuje svečanom obilježavanju Dana Grada Zavidovića nakon čega je upriličen „Razgovor sa predsjednikom“.
Tom prilikom, član Predsjedništva BiH dao je odgovore na nekoliko pitanja, ali je istakao i privrženost te posebne emocije prema Zavidovićima, kao mjestu njegovog rođenja i odrastanja.
U razgovoru Džaferović je protekli mandat okarakterisao kao izuzetno težak.
– Pored redovnog posla kojim treba da se bavi Predsjedništvo, mi smo imali poslove koji nisu bili u ranijim mandatima. Blokade institucija BiH, migrantska kriza, pandemija i na kraju, užasan udar na ustavni poredak BiH, onih koji hoće da prave etničke i teritorijalne podjele BiH. Nažalost, sve je to otežavalo rad institucija. U ovom mandatu kriza koja je nadolazila godinama, tu mislim na atak na državu, doživjela je svoj vrhunac. Mišljenja sam da smo pokazali unutrašnju snagu i da smo odbranili Bosnu i Hercegovinu. Napravljen su iskoraci, i kada je u pitanju NATO-put. Deset godina smo čekali da dobijemo poziv da donesemo prvi godišnji nacionalni plan. Bez obzira na sve poteškoće kada je u pitanju evropski put napravljen je korak naprijed-kazao je Džaferović.
Jedan od amaneta koji su ostali Šefiku Džaferoviću, odnosi se na brzu cestu koja bi trebal proći područjem Zavidovića.
-Smatram da je Zavidovićima napravljena nepravda, kada je u pitanju saobraćajna i putna komunikacija. Moj stav je da kroz ovo područje treba i mora proći brza cesta i to će se dogoditi. Zavidovići moraju biti odblokirani. To je moja velika želja i amanet i ja sam na tome insistirao- istakao je Šefik Džaferović.