Radnički neposluh rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica prekinut je početkom prošle sedmice. Treća smjena rudara u jamskom pogonu „Raspotočje“ je obnovila proizvodnju u ponedjeljak navečer.
Zbrinjavanje viška radnika

Direktor Hukić

– Rudari su počeli dobijati plaću na svoje račune i večeras će ih dio početi raditi. Još svi nisu dobili plaće, jer su danas angažirane i još neke banke da rade isplate, ali ima još vremena do kraja radnog dana za banke da ih još više dobije novac na svom računu. Neki su već dobili plaću i prekida se radnički neposluh. S obzirom na to da se dugo nije radilo, od 25. maja, odradit će se i prosekcija jame -izjavio je prošle sedmice okupljenim novinarima Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona „Raspotočje“.
Prema informacijama koje smo dobili od zeničkih rudara, spiskovi radnika za sastav brigada pripremljeni par dana ranije, ali se za obnovu proizvodnje čekala isplata aprilske plaće te naknada za topli obrok. Radnici iz Stare jame bit će prebačeni na rad u pogon „Raspotočje“, koji će imati radnu snagu za proizvodnju na mjesečnom nivou od oko 35.000 tona, koja bi, procjene su, trebala biti dovoljna za izmirenje svih obaveza zeničkog rudnika. Višak radnika će biti zbrinut u sklopu socijalnog programa, koji se priprema za sve rudnike iz koncerna Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.
Stara jama se zatvara
Direktor RMU Zenica Mensur Hukić je jučer (ponedjeljak, 19. juni) dao telefonsku izjavu za Našu riječ u kojoj je potvrdio da je proizvodnja u pogonu „Raspotočje“ ponovno pokrenuta prošlog ponedjeljka u trećoj smjeni.
– Očekujem da se proizvodnja odvija punim kapacitetom s obzirom na to da je pogon „Raspotočje“ pojačan s radnicima iz pogona „Stara jama“. Kad je u pitanju „Stara jama“, taj pogon je definitivno zatvoren i u skladu s važećim zakonima donesena je odluka o privremenom obustavljanju rudarskih radova u tom pogonu. U narednom periodu će se odraditi potrebna dokumentacija i izvršiti radovi na trajnom zatvaranju „Stare jame“. To je planirano uraditi u narednih tri do šest mjeseci. Do tad svi proizvodni jamski radnici su prebačeni u pogon „Raspotočje“ a u pogonu „Stara jama“ ostala je inspekcija za održavanje jame u skladu sa Zakonom o rudarstvu -kazao je Hukić.