Nakon niza obavljenih sastanaka i iscrpnih pregovora, rukovodstvo Nogometnog kluba „Čelik Zenica“ i Grad Zenica su jučer (ponedjeljak, 20. mart) u prostorijama Gradske uprave potpisali Sporazum o poravnanju prema kojem se Grad Zenica obavezao na uplatu iznosa od 500.000 KM Klubu. Obzirom da se ovaj iznos posmatra kao kompenzacija za do sad dospjele obaveza, NK Čelik Zenica će nakon zaprimanja sredstava povući tužbe pred Općinskim sudom protiv Grada Zenica.
– Na simboličan datum, mislim da je na radost navijača i grada Zenica konačno dogovorena buduća saradnja. Predviđeno je da ćemo imati korektne odnose i da će grad pomagati klub, ali i da će klub u svakoj situaciji promovisati ovaj grad. Konačno smo dogovorili prijateljski odnos koji će u budućoj saradnji biti pozitivan i za jedne i za druge -kazala je Sumea Mujkanović, pomoćnica Gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.
– Ova uplata je namijenjena isključivo za deblokadu glavnog klupskog računa, a ona će se, u dogovoru s Gradskom upravom, realizirati po okončanju pregovora rukovodstva NK Čelik s povjeriocima koji su postavili blokadu na račun kluba. Preduslov je da se putem sporazuma o izmirenju obaveza, povjerioci odreknu određenog dijela potraživanja kako bi se, nakon realizacije uplate od strane Grada Zenica u iznosu od 500.000 KM odblokirao glavni račun NK Čelik Zenica nakon 18 godina -kažu iz Čelika i dodaju da je novim sporazumom također ugovorena i podrška u iznosu od minimalno 150.000 KM na godišnjem nivou koje će u narednih 8 godina Grad Zenica biti dužan transferirati na račun NK Čelik Zenica.