Na posljednjim Lokalnim izborima 2016. godine u Brezi su u trci za načelnika bila tri kandidata, a najviše glasova je osvojio tadašnji zajednički kandidat SDA i SBB Munib Zaimović te tako preuzeo poziciju prvog čovjeka Općine od dotadašnjeg načelnika Halila Tuzlića. Kako sada stvari stoje, na narednim izborima broj kandidata bi mogao biti duplo veći, što automatski znači i veću borbu za mjesto načelnika ovoga grada.

Zaimović

Aktuelni načelnik i član SBB-a Munib Zaimović je već najavio da ide s kandidaturom za naredni mandat. Na prošlim izborima je dobio 4.214 glasova, odnosno 54,04 posto te se i sada nada da će glasači prepoznati sve ono što je radio u proteklom mandatu i dati mu povjerenje da svoj rad u Općini Breza nastavi i naredne četiri godine. “Vicešampion” prošlih izbora i načelnik Breze u mandatu 2012-2016.

Tuzlić

Halil Tuzlić, također bi, iako još nije potvrđeno, trebao biti na listi kandidata za načelnika. On je prije četiri godine dobio povjerenje 40,6 posto glasača u Brezi, no to nije bilo dovoljno da tada osvoji novi mandat. Na tim izborima je nastupio kao nezavisni kandidat, dok bi ovoga puta trebao biti stranački kandidat, a nezvanično se spominje da će ga predložiti Stranka za BiH.
Stranka demokratske akcije Breza još uvijek nije izašla sa svojim kandidatima. Mjesni odbori trenutno dostavljaju svoje prijedloge, nakon kojih će se dalje sprovoditi potrebna procedura. Očekuje se da u narednih 15-ak dana stignu svi prijedlozi mjesnih odbora čime bi se mogla izvršiti finalizacija samog postupka. Ono što je sigurno je da će OO SDA Breza definitivno imati svog kandidata za načelnika Općine Breza kao i ispunjenu listu kandidata za Opštinsko vijeće. Nezvanično saznajemo da najveće šanse za mjesto kandidata za načelnika ima Vedad Jusić, aktuelni zastupnik u Skupštini Ze-do kantona. I stranka A-SDA će u Brezi imati svog kandidata za načelnika. Naime, Samir Bureković, dugugodišnji uposlenik u Općini Breza će izaći na “megdan” svojim protivkandidatima te pokušati osvojiti najviše glasova svojih sugrađana. SDP Breza je otvorio sve svoje karte pa je tako zvanično potvrđeno da je jednoglasno usvojen prijedlog da kandidat za općinskog načelnika iz redova stranke bude aktuelni predsjednik SDP Breza Sabit Begić, magistar specijalista tehničkih nauka iz oblasti geologije, trenutno uposlenik Federalnog zavoda za geologiju kao viši stručni saradnik i stručni savjetnik. Također, usvojena je i lista kandidata za Općinsko vijeće Breza. Lista broji 23 kandidata, a predvodi je Dino Gavranović.
Kao još jedan kandidat navodi se, doduše nezvanično, aktuelni direktor sarajevskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Enver Hadžiahmetović, koji bi trebao biti kandidat ispred stranke Narod i pravda Breza.
Sve u svemu, ukoliko dođe do izbora u novembru mjesecu, već sada možemo očekivati veliku borbu za prvu osobu Opštine Breza, posebno kada imamo u vidu veliki broj kandidata za mjesto načelnika.