Za sada jedino aktuelna gradonačelnica potvrdila kandidaturu

Na području Visokog se ne zna mnogo oko imena kandidata, kako za mjesto gradonačelnika tako i za liste stranaka. Ono što se jedino zna jeste da je aktuelna gradonačelnica Amra Babić predala svoju prijavu za još jedan mandat te će tako pokušati da svoj boravak u zgradi Gradske uprave produži na ukupan period od 12 godina. Također, ona će i ovoga puta, kao i na izborima 2016. godine imati svoju Nezavisnu listu za Gradsko vijeće, na kojoj će pored većine aktuelnih vijećnika, biti i nekoliko poznatih imena, koja su u prošlosti bili članovi drugih političkih opcija.

Stranka demokratske akcije još uvijek ne izlazi sa imenima svojih kandidata, prije svega za mjesto gradonačelnika. U opticaju je nekoliko imena, ali niti jedno od njih nije potvrđeno i kako sada stvari stoje, čeka se prije svega kandidovanje unutar stranke, gdje bi se od predloženih kandidata izabrao jedan koji će stati na “megdan” aktuelnoj prvoj osobi Visokog.

Socijaldemokratska stranka je na svim dosadašnjim izborima imala svog kandidata za tadašnju funkciju načelnika, čak su 2000. godine koalicionim dogovorom i dobili to mjesto (u pitanju je bio Faruk Salčinović), no iako to još nije zvanično potvrđeno, ove godine po prvi put neće imati kandidata za mjesto gradonačelnika. I oni su u fazi pravljenja liste za Gradsko vijeće, a listu bi trebao predvoditi aktuelni predsjednik stranke Belmin Zukan.

A-SDA bi prema najavama trebala imati kandidata za ulazak u najvažniju kancelariju u zgradi Gradske uprave, no ni iz ove stranke još ne žele zvanično izlaziti u javnost sa imenima, kako za gradonačelnika, tako i za Gradsko vijeće. Nezvanično se može čuti da će kandidat za gradonačelnika biti aktuelni ministar MUP-a ZDK Dario Pekić.

Po prvi puta bi na izborima u Visokom trebalo da učestvuju i Narod i pravda na čijoj listi bi mogao da se nađe i nekadašnji načelnik Visokog Munib Alibegović te Platforma za progres i biće zanimljivo vidjeti kako će oni proći, kao i BPS i Naša stranka, koji trenutno imaju svoje predstavnike u Gradskom vijeću Visoko.