Svjetski dan Roma dan je proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Obilježava se 8. aprila. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, Đelem (Idem, idem) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tijekom povijesti.

Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Kaknju
Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, Koordinacija romskih organizacija u BiH (Udruženje Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj, Savez NVO Roma Republike Srpske i Udruženje Roma „Euro Rom“) i tri Resursna Centra (RC Kakanj, RC Gradiška, i RC Tuzla) organizovat će posjetu i polaganje vijenaca na spomen područje Donja Gradina u cilju sjećanja na romske žrtve koje su stradale u periodu 1941-1945. godine. Posjeta i polaganje vijenaca na spomen područje Donja Gradina je planirana 8. aprila u 12:00 sati.
Predstavnici organizacija, ali i mladi članovi, posjetiti će Spomen područje
i odati počast žrtvama holokausta.

– U Zenici trenutno imamo oko 270 porodica, a zaposlenih je desetak do 12 ljudi. Kad je u pitanju socijalna problematika, ljudi koji primaju socijalnu pomoć su prije desetak godina imali pravo na zdravstveno osiguranje, imali su 120 do 150 KM pomoći, sad bez tog ostaju i osobe koje su s posebnim potrebama. Djeca koja završavaju srednju školu nemaju stipendije, imamo neke sendviče za djecu koja su socijalno zbrinuta. Nismo zadovoljni s radom u posljednjih 10 godina, danas je jako velika diskriminacija, ne samo nad Romima nego i nad ostalim. Mnoga prava se ukidaju, zdravstvo je najveći problem – kazao je nezavisni vijećnik ispred nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Zenica, Osman Šuvalić.
Šuvalić je dodao da Udruženje „Romska suza“ planira druženje povodom Dana Roma u petak (8. aprila) u prostoru Gradske biblioteke Zenica s početkom od 10 sati.