Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Grada Zenica u saradnji s ostalim boračkim organizacijama, prošle srijede je organizovala obilježavanje 30. godišnjice Željezarskog bataljona, Prve zeničke brigade, a potom i 303. viteške brigade u kompleksu Spomen-obilježja palim borcima zeničke Željezare.
Predsjednik JOB-a „Unija veterana“ Tahir Šabić podsjetio je prisutne na 13. maj 1992. godine i formiranje Željezarskog bataljona.
– Ovo Spomen-obilježje je zapravo i obilježje dobrovoljaca, radnika Željezare, koji su bili u redovima odbrane Bosne i Hercegovine, a na ovom spomeniku se, nažalost, nalazi 16 ploča s uklesanim imenima 396 boraca radnika Željezare -kazao je Šabić i dodao da je prije 30 godine formirana i Prva zenička brigada, dok je kasnijim razvojem i reorganizacijom došlo i do formiranja 303. viteške brigade.
– Danas sve tri strane u BiH tvrde da su se borili za BiH, ali samo se Armija BiH borila za zemlju, ostali su imali udruženi zločinački pokret i genocid. U ratu smo imali jedinstvo svih patriotskih snaga, zašto ga danas u mirnodopskim uslovima nemamo, a naša razjedinjenost uklapa se u scenario rušenja BiH i to ne smijemo dozvoliti -rekao je Muhamed Begagić, ratni komandant 303. viteške brigade.
Nakon prigodnih govora, odata je počast svim palim i umrlim borcima Željezarskog bataljona, kao i Armije BiH, a potom je položeno cvijeće na Spomen-obilježje.