U rijeci Bosni kod Vranduka u Zenici tokom vikenda dogodio se pomor ribe. Safet Kubat, osnivač Facebook grupe Rijeke Bosne i Hercegovine, na Facebook stranici grupe napisao je da je informaciju o pomoru ribe dobio od UGSR Bistro. „Da li ekocidi dolaze nenajavljeno, da li stvarno prate gdje se nalazim jer sam i ovog puta bio na putu, i borio sam se da ne objavljujem gdje sam. Otkrio sam gdje se nalazim i, iako sam se sa puta trebao vratiti večeras, nešto me natjeralo da dođem noć ranije. Kad sam stigao kući vidio sam poruku da se ribe čudno ponašaju u rijeci Bosni. Ekipa iz UGSR Bistro mi je javila, ali su javili i policiji i inspekciji jer je nedjelja i inspekcija je uglavnom van države ili prebacuje odgovornost sa jednih na druge. Momci su ovog puta obavijestili koga god su trebali“, kaže Kubat istakavši da je otišao na mjesto, ispod plavog mosta u Vranduku, gdje se desilo najveće uginuće ribe, dominantno škobalj, mren, plotica, bucov… „Tuga, osjećaj koji se ne može opisati. Taman kada sam se čistoći rijeke Bosne radovao ko razigrani dječak, kada nije bila čišća, bistrija, zelenija. Nažalost, kratko je trajalo i opet se dogodio incident nizvodno od Mittala, opet nizvodno od akumulacije zagađivača. Opet prate ko je tu, ko nije. Borba neće stati, svaki put smo pametniji. Uzeti su uzorci ribe koji idu na analize na različita mjesta. Policijska stanica Nemila je uzela uzorke vode i ribe, a poslije je, ipak, došao i inspektor iako je nedjelja te smo i njih uspjeli dignuti“, pojasnio je Kubat.


Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK kazali su da je 27. augusta, u 09:15 sati, u mjestu Vranduk, u koritu rijeke Bosna, uočeno uginuće veće količine ribe. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, uz upoznavanje dežurnog tužioca.


Kako kaže, dežurni tužilac je zaprimio dojavu te je rekao policiji da postupi po zakonu i da provedu istražne radnje kao i da su napravili usmeni dogovor da idu sa konkretnim zahtjevima, vjerovatno ka peticijama i protestima.
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je jučer (ponedjeljak, op.a.) zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za hitno postupanje povodom još jednog ekološkog incidenta na rijeci Bosni čija je posljedica pomor veće količine ribe kod Vranduka. U zahtjevu se navodi da su pripadnici Odsjeka kriminalističke policije izvršili uviđaj i zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i Kantonalnog tužilaštva ZDK-a, da intenzivira istragu i u što kraćem roku otkrije uzroke i počinioce ovog zločina protiv prirode te da protiv istih pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti.