Osnovna škola „Arnauti“ iz Arnauta proteklog četvrtka obilježila je Dan škole. Iako su, zbog pandemije koronavirusa, bili spriječeni rođendan obilježiti svečano u prostorijama Škole, ipak su organizovali online priredbu pod nazivom „On-line nestašluci“. Đaci su, bez imalo treme, i sa mnogo ljubavi, a uz pomoć svojih nastavnica i nastavnika, oduševili pjesmom, igrom, plesom, recitalima… „Svim učenicima, bivšim učenicima, nastavnicima i ostalim uposlenicima naše škole, kao i roditeljima, čestitam Dan škole. Iako ovaj rođendan Škole obilježavamo u uslovima pandemije koronavirusa, vjerujem da ćemo naredni dočekati onako kako je to bilo i ranijih godina, uz želju da sačuvamo svoje zdravlje, što i jeste naš prioritet“, rekao je Mahir Arnaut, direktor OŠ „Arnauti“.
Školu pohađa 300 učenika


Odluku o osnivanju Škole donijela je Skupština Zeničko-dobojskog kantona, 03. juna 2005. godine, a Osnovna škola u Arnautima postoji od 1949. godine kada je imala naziv „Narodna osnovna škola Borovi“. Od tada do danas, mnoge generacije su pohađale ovu školu. Mnogi učenici su postali uspješni ljekari, političari, sportisti, muzičari, nastavnici, profesori… Pojedini učenici postali su radnici ove škole i nastoje izvesti buduće generacije učenika.
U sklopu Osnovne škole “Arnauti” postoji i Područna škola “Radinovići”, za učenike od I do V razreda. Ovu školsku godinu Školu pohađa 300 učenika raspoređenih u 17 odjeljenja, od toga je u Područnoj školi 13 učenika raspoređeno u dva kombinovana odjeljenja. „Nažalost, zbog epidemiološke situacije ne možemo biti zadovoljni odvijanjem nastave. S obzirom na to da se nastavni proces odvijao putem internet platformi, isti je bio uveliko otežan, iz razloga informatičke neopremljenosti učenika, kao i tehničkih mogućnosti, ali ipak uložili smo veliki trud i napor da sve to uspješno prevaziđemo i privedemo uspješno školsku godinu kraju“, kaže direktor Arnaut.
Razne školske aktivnosti
Nastavnici i Uprava Škole se svakodnevno trude da učenicima obezbijede što bolje uslove za odgojno-obrazovni rad, a učenici vrlo rado uče, razvijaju neke nove vještine, ali i postižu odlične rezultate. „Učenici imaju veoma dobre uslove za rad ali, ipak, stalno nastojimo iste poboljšati. Škola posjeduje dovoljan broj prostorija, mnogo nastavnih sredstava, stručne nastavnike i odgovorno osoblje koji su tu da se učenicima omoguće najbolji uvjeti za odgoj i obrazovanje“, kaže direktor Arnaut.
Dan Škole je prilika i da se sumiraju rezultati ostvareni u ovoj školskoj godini. Iako mnoge projekte, zbog pandemije koronavirusa, nisu uspjeli realizovati, iza njih je, ipak, uspješna nastavna godina. Školu, vjeruju, čekaju godine uspješnog rada i prosperiteta, kako bi našoj zemlji podarili generacije odgovornih i obrazovanih građana kojim ćemo se ponositi. „U protekloj školskoj godini posebno bismo izdvojili pojačan rad sa učenicima sa poteškoćama u razvoju, kako od strane edukatora-rehabilitatora, tako i od strane nastavnika koji rade sa takvim učenicima. Također, bitno je napomenuti da smo izradili i projekat „Inkluzivna učionica“ kako bismo za rad sa tim učenicima imali još bolje uvjete. Naše dvorište i našu školu smo nastojali učiniti što ljepšom i ugodnijom za boravak sadnjom drveća i cvijeća, u saradnji sa učenicima, roditeljima i društvenom zajednicom. Također, radimo na završetku izgradnje parkinga i kapije na ulazu u školu, postavljanju peći na pelet, kao i mnogim drugim aktivnostima i projektima. Isto tako, trudimo se da stvaramo pozitivnu atmosferu među našim uposlenicima i učenicima, zajedništvo, međusobno potpomaganje i saradnju. Nažalost, zbog koronavirusa, nismo bili u prilici realizovati još mnoge projekte koje smo imali u planu“, kaže direktor Arnaut dodajući da je u toku je i edukacija za roditelje „Jačanje roditeljskih vještina“ , koju realizuju certificirani treneri Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Amir Zukić, Selvedina Babić i Mubera Šišman.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju