„Niti jednog trenutna nisam osjetila strah niti me uhvatila panika kada sam čula rečenicu: „Vi imate rak“. Nikada nisam pomislila da neću pobijediti ovu opaku bolest“, kaže Mirzeta Sinanović iz Zenice, koja nosi svoju životnu priču s osmijehom na licu. Majka je dvoje odrasle djece, zaposlena na Univerzitetu u Zenici- Institut „Kemal Kapetanović“ Zenica i ona je, kako ponsno ističe, žena koja je pobijedila rak jajnika.
Urađena totalna hisetroktomija
„Sve je počelo u februaru 2021. godine. Poslije jednog probadajućeg bola završila sam na ultrazvučnom pregledu abdomena. Ljekar mi je tada rekao da imam cistu na jajniku 45mm x 35mm. Preporuka ginekologa je bila da odmah idem na operaciju, ali sam rekla da ima vremena i da ću sačekati. U tom periodu doživjela sam veliki stres, imala sam smrtni slučaj. Poslije perioda žalovanja i povratka na posao, na nagovor kolegice, odlazim ginekologu koji je prilikom pregleda utvrdio da je cista narasla, odnosno da je dimenzije 95mm x 105mm. Opercija je odmah preporučena“, kaže Sinanović istakavši da joj je početkom decembra 2021. godine urađena totalna hisetroktomija.
„PH nalaz, koji sam dobila početkom januara 2022. godine, je pokazao karcinom na desnom jajniku koji je prešao u lijevi jajnik ali nije izašao iz svoje opne. Tog momenta, kada mi je doktor Mirsad Ajanović, a kojim ovim putem želim da se zahvalim, rekao da imam rak, ni jednog trenutka nisam osjetila strah niti me uhvatila panika. Samo pomislila: „Moram na magnetnu rezonancu, a klaustrofobična sam. Moja djeca su više bila zabrinuta nego ja“, priča nam Sinanović.

„Ženama koje se trenutno suočavaju sa dijagnozom karcinom i prolaze proces liječenja poručila bih da budu jake, hrabre i pozitivne, a ženama koje su zdrave da budu oprezne i da vode brigu o svom zdravlju i idu na redovne preglede“, poručila je Sinanović.

Radimo stvari zbog kojih se osjećamo ugodno“
Nakon operacije nastavila je liječenje te su slijedile kemoterapije, njih šest. Osim što je izgubila kosu, kako kaže, drugih nuspojava nije imala.
„Ćelavost mi nije smetala. Živjela sam normalno i kao da sam najzdravija osoba na svijetu. Šetala, družila se sa prijeteljima, posjećivala sam teretanu. Igrala sam folkor te postala aktivni član Kulturno-umjetničkog društva „Željezara“ Zenica. Puno mi je pomoglo i druženje sa ženama članicama Udruženja građana “Život” iz Zenice, ženama koje su oboljele od karcinoma dojke. Vjerujte, potrebno je raditi stvari zbog kojih se osjećamo ugodno, a ne ono što drugi misle da trebamo raditi“, dodaje Sinanović poručivši ženama koje boluju od raka da budu jake, hrabre i pozitivne, a ženama koje su zdrave da budu oprezne te da vode brigu o svom zdravlju.