PROJEKAT: ONI SU BUDUĆNOST BIH

JU Srednja muzička škola u Zenici je jedina četverogodišnja umjetnička škola u Zeničko-dobojskom kantonu, koja obrazuje učenike za nastavak visokoškolskog obrazovanja i samostalnog kulturno-umjetničkog rada. Lamija Abazović je kao učenik generacije završila Srednju muzičku školu u klasi Envere Merdanović. U Srednjoj muzičkoj školi pohađala je dva odsjeka: Teoretski odsjek i Solistički odsjek-solo violina.


Nagrade
U toku srednjoškolskog obrazovanja Abazović je ostvarila zavidne rezultate na sljedećim takmičenjima: Bosna i Hercegovina 2019. Internacionalni festival muzika „Primavera“ u Bijeljini – I nagrada, Srbija 2019. Internacionalno takmičenje za gudače „Zlatne stepenice“ u Valjevu – II nagrada, Srbija 2019. Međunarodni Festival gudača „Stringfest“ u Sremskoj Mitrovici – III nagrada, Bosna i Hercegovina 2021. Međunarodno takmičenje pijanista u Istočnom Sarajevu – I Nagrada, Bosna i Hercegovina 2022. Federalno takmičenje, disciplina: orkestar – I nagrada.


– Dobiti titulu učenika generacije izuzetna je čast i zadovoljstvo za mene. Lijep je osjećaj kada nakon četiri godine truda u rukama držite i diplomu koja potvrđuje vaš rad. Također ova diploma za mene ima i sentimentalnu vrijednost jer će me uvijek podsjećati na srednjoškolski period -kaže Abazović a potom se prisjetila proteklog perioda.
– Teško je u par riječi opisati četiri godine provedene u Srednjoj muzičkoj školi. Toplina i ljubav je ono što krasi ovu školu i mogu sa sigurnošću reći da je to i ispunilo ove četiri godine. Divni profesori, koji su pored pedagoga svima nama bili i prijatelji, su zaslužni za moj uspjeh i ljubav prema muzici. Pored profesora, iza lijepog iskustva koje nosim iz ove škole stoje moji prijatelji koji su u ove četiri godine protkali zajedno sa mnom uspomene za čitav život. Kada bih se opet našla na raskrsnici da biram srednju školu, ponovo bih izabrala Srednju muzičku, jer sreću i ljubav koju nosim iz ove škole ne može zamijeniti ni jedna druga -rekla je Abazović koja je prvo polugodište prvog razreda startala idući u dvije škole, Srednju muzičku školu i Drugu gimnaziju.
– Inače, u svemu što radim volim dati 100% sebe, osjetila sam da nisam mogla to ispuniti u obje škole te sam odlučila ispisati se iz Druge gimnazije i posvetiti se muzici. Na iznenađenje mnogih, moji sljedeći koraci ne vode ka Muzičkoj akademiji, već ka nečemu malo drugačijem. Ljepotu umjetnosti i tehničkih nauka pronašla sam na Arhitektonskom fakultetu, te se već nekoliko mjeseci pripremam za prijemni ispit. A afinitete prema psihologiji imam jako dugo, te sam prijavu poslala i na Filozofski fakultet na Odsjek za psihologiju. Naravno muzika je dio mene i uvijek će biti. Nikad neću dopustiti da taj dio bude zapostavljen, a i mislim da to nije moguće. Smatram da umjetnost i muzika trebaju biti dio svakog čovjeka jer umjetnost svijet gleda drugim očima i oplemenjuje nam dušu -rekla je Abazović na kraju.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK