Prema Planu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, za narednu školsku godinu u Zeničko-dobojskom kantonu planiran je upis 3.570 učenika, u 166 odjeljenja. Konkurs za upis u prvi razred srednjih škola trajao je do 29. juna.
Kao i prethodnih godina, veliki interes đaci su pokazali za Medicinsku školu u Zenici, u kojoj je bio planiran upis šest odjeljenja, a za razliku od prošle godine, učenici su se, osim stručnog zvanja medicinska sestra-tehničar i zubni tehničar, mogli opredijeliti i za laboratorijskog tehničara i akušersko-ginekološke sestre/tehničara. „Bilo je više prijavljenih učenika, nego što smo mi planirali, mahom su to učenici sa odličnim uspjehom. Imamo jako puno odbijenih učenika, tako da smo tražili saglasnost Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK za još jedno dodatno odjeljenje, tako da sada imamo upisanih sedam odjeljenja. Zainteresovanost je bila daleko veća za medicinsku sestru/tehničara. Ove godine smo imali i odjeljenje akušersko-ginekološke sestre/tehničara, za koje je bilo prijavljeno 22 učenika, za odjeljenje zubni tehničar su bila prijavljena 24 učenika, te smo, u saglasnosti sa Ministarstvom, primili i ta dva učenika više nego što je planirano, dok je za laboratorijskog tehničara bilo prijavljenih 27 učenika i svi su, također u saglasnosti sa Ministarstvom, primljeni, dok odjeljenja za medicinsku sestru/tehničara broje po 22 učenika“, kaže Nedžada Alispahić, direktorica Medicinske škole u Zenici. Sva mjesta su popunjena i u Tehničkoj školi Zenica. „Bio je veliki interes za upis učenika u našu školu, a u prve razrede je upisano 157 učenika, koliko je i predviđeno Planom upisa“, kazali su nam iz Tehničke škole Zenica.
Kako nam je kazao Šerif Kovač, direktor Mješovite srednje škole Kakanj, od planiranih 176, do sada je upisan 151 učenik.
„U škole na području općine Kakanj ove godine je planiran upis oko 380 učenika. Mi smo prošle godine upisali 176 učenika, bez problema, ali nam je ove godine veliki broj učenika upisao Medicinsku školu u Zenici i u Medresu u Visokom. Tako da smo mi, sa područja općine Kakanj, sigurno izgubili 50-60 učenika“, kaže Kovač.
Prema riječima Indire Likić, direktorice Mješovite srednje škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ Breza, zadovoljni su brojem upisanih učenika. „Potraživali smo pet odjeljenja, upisali smo četiri, ukupno 74 učenika, što je u ovakvim vremenima zaista uspjeh. S obzirom na to da je ovo malo mjesto, mi smo zadovoljni brojem upisanih učenika, imamo i veoma mali broj tehnološkog viška, što je, također, prednost za Školu“, kaže Likić.