Projekat pod nazivom „Pokucaj na vrata postaču“ mladi bračni par Edin i Sabina Buro iz Zenice su uspješno realizovali već četvrtu godinu. Radost ramazana, ljubav, osmijehe, zagrljaje, ali i čežnju, sjetu, i svaku drugu emociju i ove godine su dijelili sa hiljadama ljudi.
Usrećili hiljade ljudi
„Projekat je nastao prije četiri godine. Ideja i sama realizacija je nastala sasvim spontano, kada smo od prijateljica iz dijaspore dobili novac da u njihovo ime podijelimo iftare ljudima u potrebi. Impresije tih dana kad im dođemo vrata su neopisivi, pa smo to zajedno sa ostalim svojim prijateljima i nastavili i, evo, to traje pune četiri godine a usrećili smo hiljade ljudi. U ovom projektu ne dijelimo samo iftare, mi dijelimo ljubav, sreću i osmijehe“, pričaju nam Edin i Sabina, organizatori ovoga projekta.
Iftare su dijelili onima u potrebi, jetimima, samohranim majkama, porodicama šehida, samcima, penzionerima, a organizovali su i džematske iftare. „Kada posjećujemo jedan džemat, unaprijed se čujemo sa efendijom koji je na čelu tog džemata da nam pomogne da dođemo do sigurnih adresa i onih kojima je najpotrebnije. Tako isto i sa predsjednicima MZ. To su ljudi koji odvoje svoje prediftarsko vrijeme da bi usrećili svoje mještane i obradovali ih zajedno sa nama“, kažu nam Edin i Sabina.
„Na mnoga vrata rijetko ko zakuca“
Teško je, kažu nam, opisati sve te emocije koje su dijelili zajedno sa onima koje su posjećivali. „Prilikom dolaska na adresu, na vrata postača, i uručenju iftara smo plakali i grlili se, a to možete osjetiti samo kada ste na taj način na terenu i na taj način uručite iftar. Navesti ću da smo, kada bi radili podjelu iftara sa efendijom, imali, kako smo mi to nazvali, „prediftaraki muhabet“ gdje smo uz kratki razgovor slali neke lijepe ramazanske poruke i upoznavali ljude sa aktivnostima tog džemata. Suze radosnice jedne majke ili djeda se ne mogu mjeriti ni sa jednim dunjalučkim momentom ili vrijednosti. Sretni su, ne samo zbog iftara koji im ugrije srce, već sto ih je neko došao i posjetiti jer na nekim vratima slabo ko zakuca“, kažu nam.
Zahvaljuju se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, a posebno, kako kažu, zlatnom sponzoru, Pekari Buro. „Svaki dan su nam donirali lepine po količini iftara, a dnevno smo znali da dijelimo i po 60 iftara i više, što je zaista veliko i molim Gospodara da ko god je učestovao u ovom hajr projektu da bude nagrađen i da nam bude upisano u dobra djela jer, danas, kada smo nekako svi otuđeni jedni od drugih, lijepo je gajiti lijepe emocije, imati empatiju, ljubav i dobrotu prema drugima“, poručuju Edin i Sabina.
Zadnji dan ramazana su na terenu obišli stare majke, one porodice u potrebi i obradovali ih, uz iftare, sa cvijećem i kolačima da bi sa lijepim dočekali bajramske dane.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju