Srpsko pravoslavno kulturno društvo „Prosvjeta“ Zenica u 2022. godini je obilježilo 120 godina postojanja. Zenička Prosvjeta je jedna od tri koje aktivno djeluju u FBiH. U prethodnom periodu Prosvjeta je u okviru izdavačke djelatnosti izdala nekoliko knjiga među kojima su knjige istaknutih zeničkih književnika poput Kemala Mahmutefendića i Adnadina Jašarevića. Posljednja u nizu je zbirka pjesma mlade zeničke pjesnikinje Anele Suljagić a u pripremi je i izdanje knjige Sretka Radišića.


– Održali smo 4. međunarodni Festival jakih alkoholnih pića koji je bio sjajno posjećen, imali smo 450 uzoraka od 201 takmičara. U toku 2023. godine Festival će biti međukontinentalni jer ćemo imati uzorke iz Australije. Naš kalendar aktivnosti za 2023. je već sad prilično popunjen -kaže Jefić a na kraju dodaje da i dalje imaju velike probleme s finansijama.


– U svrhu popularizacije i spasa od zaborava tradicionalne narodne pjesme sevdalinke zenička Prosvjeta je organizovala konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz BiH i regiona u čast prve jugoslovenske pjevačice sevdaha koja je nastupila u prestižnoj pariškoj dvorani „Olympia“, rođene Zeničanke Vuke Šeherović. Na ovaj način pokušavamo da oživimo njen lik i djelo -kaže u izjavi za Našu riječ predsjednik zeničke Prosvjete, Boško Jefić i dodaje da je u 2022. godini još organizovan tradicionalni Božićni koncert, Šahovski turnir po 25. u nizu, Vaskršnji koncert.
– Posljednjih osam godina od Kantona nismo dobili niti marke iako smo im pisali i slali dopise. U toku 2022. godine je izostala pomoć i od Grada Zenice. Ne znam šta se dešava, šaljemo dopise ali nismo zaprimili nikakve povratne informacije. Uspjeli smo realizovati neke projekte na nivou Federacije BiH. Pokrenuli smo program stipendiranja i imamo prvog stipendistu na zeničkom Univerzitetu -istakao je Jefić na kraju razgovora.