U vremenu kada pojedinci ali i čitave porodice napuštaju našu zemlju, odlaze u zemlje Evropske unije u borbi za boljim životom, u medijima je nedavno prosto odjeknula nesvakidašnja vijest. Riječ je o njemačkoj porodici koja je doselila u Žepče. Ova porodica u Žepču živi u, kako kažu, svom domu, jer su prije dva mjeseca kupili kuću u naselju Zenički put.
Našli svoju oazu za život
Posjetili smo petočlanu porodicu Schlimper, Malte i Kristina te njihovo troje djece, Malena, Karina i Kurt. Oni su se naime, prije nepuna četiri mjeseca doselili iz Lauenbrika, manjeg mjesta pored Hamburga.
O razlozima dolaska u Žepče, odnosno ostavljanja domovine Njemačke, te svega što su tamo stekli, Malte Schlimper nam je rekao, kako je u Žepču našao pravu oazu za udoban i miran život za sebe i svoju porodicu.
Ranije nije imao nikakvih veza za ovom sredinom, neki njegovi poznanici su došli iz ovih krajeva, a po njihovoj priči je ovo mjesto prepoznao kao mjesto za ugodan, miran i siguran život.
Geografski položaj je također povoljan, blizina Sarajeva, Beograda, Banjaluke, Zagreba…Istaknuo je važnost sigurnog okruženja, susretjivosti i topline ljudi. Sve je blizu, automobil se ne mora koristiti.
-Poznajem ljude koji ovamo dolaze. Moja supruga i ja smo razmišjali da krenemo u avanturu, upoznamo nove ljude i nove kulture. Za sada nemamo plan, koliko ćemo ostati ovdje, ali sve dok firma bude funkcionirala, tu smo-ističe naš sagvornik.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju