Sastanak sa općinskom upravom

Piše : Esmir Bašić- savjetnik u Ministarstvu za privredu

Delegacija Ministarstva za privredu, u sastavu ministar Samir Šibonjić i savjetnik Esmir Bašić, protekle sedmice boravila je u radnoj posjeti Općini Tešanj i tešanjskim privrednicima. Riječ je o prvoj u nizu posjeta općinama i privrednicima sa prostora Zeničko-dobojskog kantona, koje će uslijediti narednih sedmica i mjeseci. U Strategiji razvoja ZDK za period 2021 – 2027. godina definisana su tri strateška cilja od kojih je prvi cilj „Da se osigura resursno efikasan i održiv ekonomski razvoj uz jačanje konkurentnosti i razvoj poduzetništva“. Nosilac realizacije ovog cilja je Ministarstvo za privredu a u sinergijskom djelovanju sa brojnim faktorima uključujući privrednike, jedinice lokalne samouprave, privrednu komoru, razvojne agencije, udruženja privrednika taj zadatak se treba ostvariti. Saradnja, sinergija svih na realizaciji projekta je ne samo poželjna, nego i obavezujuća jer bez saradnje uspjeh je nemoguće postići. U tom smislu Ministarstvo za privredu, na čelu sa ministrom Samirom Šibonjićem, ulaže napore da se ostvari potpuna sinergija svih faktora koji mogu doprinijeti jačanju ekonomskog razvoja, konkurentnosti naše privrede i daljnjem jačanju razvoja poduzetništva. Obilazak privrednika i općinskih uprava je nezaobilazan korak u postizanju cilja.
Sastanak sa općinskom upravom
Prva posjeta i sastanak bio je sa načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem i šefom službe Amelom Karahmetom na kome su bili još prisutni i Fahir Solo – vijećnik u Općinskom vijeću Tešanj i Almina Sivić- delegat u Skupštini ZDK i član Doma naroda FBIH. Tokom sastanka razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Ministarstva i Općine Tešanj, te podršci koju Ministarstvo i Vlada ZDK pružaju kada je u pitanju uređenje poslovnih zona. U posljednje dvije godine, Ministarstvo je izdvojilo 350.000 KM za poslovne zone na području općine Tešanj. Razmijenjena su mišljenja i o drugim oblicima saradnje, procesima, trendovima i izazovima sa kojima se sreću privrednici Tešnja.
Posjeta firmi Interprocess d.o.o
Posjeta privrednicima, razgovor i razmjena mišljenja sa istim o izazovima i mogućnostima unaprijeđenja privrednog rasta i razvoja ali i projektima koje realizuje ili će pokrenuti Ministarstvo, započeli smo u Interprocessu, koja je jedna od tešanjskih kompanija u snažnom usponu, a koja se bavi drvnom industrijom odn. proizvodnjom stilskog i pločastog namještaja pretežito za ino tržište. U razgovoru sa menadžmentom dir. Muhamedom Vrapcom i vođom marketinga Adnanom Lihićem razgovarali smo o programu podrške koji nudi Ministarstvo privrednicima ZDK a od menadžmenta smo čuli sa kojim poteškoćama se susreću u radu.
Posjeta firmi Saračević d.o.o
Prilikom izrade agende za posjetu i druženje sa privrednicima imali smo nekoliko principa od kojih jedan je bio da odaberemo firme iz raznih djelatnosti, kako bi dobili što više različitih informacija. Druga kompanija koju smo posjetili je iz metalskoga sektora a riječ je o preduzeću Saračević d.o.o.. Razgovarali smo sa menadžmentom u sastavu: Enes Osmančević, direktor, Fuad Šišić, projekt menadžer i Admir Saračević. Razgovarali smo o aktuelnim izazovima u industriji, mogućnostima za unaprjeđenje poslovnog okruženja i podršci koju Vlada ZDK i Ministarstvo mogu pružiti za dalji rast i razvoj. Ovi razgovori su bili izuzetno korisni i inspirativni.
Obilazak firme Tony tex d.o.o
Naša naredna destinacija bila je tekstilna industrija i susret sa menadžmentom firme Tony tex d.o.o. i Ademom Handžićem, direktorom i vlasnikom. Riječ je o radnoj organizaciji koja se za samo nekoliko godina postojanja i rada uspjela afirmisati kao pouzdan partner respektabilnim ino poslodavcima. Rukovodstvo firme je predstavilo svoje rezultate rada i poslovanja naglasivši da rade pretežito za strano tržište, te da su dostigli nivo rada i modernizaciju proizvodnje, koja zadovoljava potrebe stranih kupaca.
Posjeta firmi Karton komerc d.o.o.
Može se reći da su u Tešnju razvijene mnoge industrijske grane i zajedno one čine jednu cjelinu. Osim metalske, drvne, tekstilne industrije tu se vrši i proizvodnja kartonske ambalaže u firmi Karton komerc d.o.o. u Piljužićima. Tim povodom kako bi ostvarili uvida i u ovu oblast posjetili smo istoimenu firmu i razgovarali sa direktorom Mirsadom Kurdićem. Uvjerili smo se da je riječ o jakoj firmi iz kategorije malih preduzeća, koja je svoj rad modernizovala, a osim toga, posvećena je kvalitetu i održivom razvoju sa jasnom vizijom budućeg razvoja. Predstavnici Ministarstva su predstavili aktivnosti koje se realizuju i nekim planovima koje namjeravamo ostvariti. Potom smo zajedno obišli pogone u kojima se odvija proizvodnja.
Obilazak Mulabdić obrta
Obilazaći privredne subjekte našu pažnju je privukla i proizvodna djelatnost boja i lakova u privrednom subjektu Mulabdić na Jelahu. Njihova djelatnost, proizvodnje boja i lakova, važna je za nekoliko privrednih grana: metalsku, automobilsku, drvnu. Njihove usluge koristi stanovništvo iz šire regije. U razgovoru sa vlasnikom i direktorom Emirom Mulabdićem doznali smo da u ovoj djelatnosti nudi vrhunske usluge svojim kupcima.
Posjeta firmi Euro oniks d.o.o.
Jedna od zastupljenijih djelatnosti u Tešnju je alu i pvc stolarija. Jedan od lidera te djelatnosti i jedan od onih koji su se među prvima opredijelili u tom pravcu bila je kompanija Euro oniks d.o.o. iz Ljetinića. S razlogom smo ih posjetili i razgovarali sa menadžmentom u sastavu: Hakija Halilović, Ismarom i Dženanom Halilović. Upoznali smo ih sa mogućnostima koje nudi Ministarstvo kroz nekoliko programa, spomenuli smo i planove koje pripremamo. Razgovori su bili konstruktivni, od domaćina smo čuli o samoj organizaciji: broju uposlenih, kvalitetama usluga, modernizaciji proizvodnje i planovima.
Posjeta firmi Belif d.o.o.


Sastanci i razgovori koje smo imali u Općini, tako i oni koje smo vodili sa privrednicima bili su konstruktivni, plodotvorni i potvrda da sinergijom možemo doći do uspjeha i rezultata. Ministar i njegov savjetnik su izrazili podršku svim projektima i idejama, a kojih, hvala Bogu dragom, ne manjka. Posjeta je između ostaloga potvrdila da saradnje između privatnog sektora i Ministarstva/Vlade za postizanje zajedničkih ciljeva nemaju alternativu


Posljednja stanica u našoj radnoj posjeti Tešnju bila je u hemijskoj industriji, posjetom kompaniji Belif d.o.o. Jelah i prilika da se razgovara sa direktorom Smailom Šišićem. Kompanija je među prvima ove vrste ne samo u Tešnju, nego i u BiH. Prešla je veliki razvojni put i nalazi se u kontinuiranom procesu modernizacije proizvodnje i otvaranja novih programa proizvodnje. Veliki dio proizvodnih asortimana Belifa je namijenjen za ino tržište te se razgovaralo na koji način Ministarstvo može dati podršku kompaniji za jači izlazak na ino tržište. Tokom obilaska pogona uvjerili smo se da bi kompanija u dogledno vrijeme mogla postati lider u ovoj oblasti na nivou BiH, pa i šire.