Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem boravili su u prošlu srijedu u radnoj posjeti Dekanatu katoličke crkve u Žepču i Pravoslavnoj crkvenoj opštini u Zenici. Bila je ovo prva organizovana posjeta cjelokupne Vlade navedenim vjerskim zajednicama otkad postoji Zeničko-dobojski kanton, saopćila je Press služba.
Podrška vjerskim zajednicama

Premijer Pivić je podsjetio da je Vlada ranije posjetila Muftijstvo zeničko te da je ovim posjetama željela ukazati da su vjerske zajednice u fokusu institucija ZDK-a.
“Željeli smo da uoči vjerskih praznika pošaljemo poruku da su suživot i različitosti naše bogatstvo te da će Vlada i Skupština ZDK-a biti podrška u svakom smislu i na raspolaganju vjerskim zajednicama kako bi bolje funkcionisale na zadovoljstvo vjernika i svih građana”, rekao je premijer Pivić.
Problemi svećenika
Žepački župnik i dekan Predrag Stojčević zahvalio se delegaciji na posjeti upoznavši ih sa radom i aktivnostima Dekanata katoličke crkve u Žepču, sa fokusom na predškolsko obrazovanje, kao i izazovima i problemima s kojima se suočavaju u radu.
Najveći problem predstavlja neriješen radno-pravni status uposlenih vjerskih službenika, u smislu ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, tako da su premijer, ministri i predsjedavajući Skupštine, kao i skupštinski zastupnik Ivo Tadić, koji je također prisustvovao sastanku, najavili da će se institucije posvetiti iznalaženju trajnog zakonskog rješenja za ovo pitanje.
Potrebna snažnija podrška
Delegaciju su u Pravoslavnoj crkvenoj opštini u Zenici primili starješina crkve Marko Maleš i paroh Dražen Andžić, koji su goste upoznali sa radom ove vjerske zajednice, angažmanu na održavanju nastave vjeronauke u 10 općina Srednje Bosne, ali i ukazali na potrebu kvalitetnije institucionalne podrške projektima i aktivnostima ove pravoslavne crkvene opštine.
Premijer Pivić je najavio da će Vlada tražiti načina i sredstava da pruži snažniju podršku ovoj vjerskoj zajednici, jer ona indirektno znači i podršku svim pravoslavnim vjernicima i svim srpskim povratnicima u Zenicu.


PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA