U posjeti Sindikatu ArcelorMittal d.o.o. Zenica proteklog petka boravila je delegacija Sindikata Rudnika željezne rude ArcelorMittal Prijedor, na čelu sa predsjednikom Dariom Antonićem, te delegacija sindikata iz Rudarskog kombinata Bor i Majdanpek iz Srbije, na čelu sa predsjednikom Goranom Antićem. U sastavu delegacije iz Prijedora bio je i Saša Kukolj, predsjednik Konfederacije metalaca i rudara Republike Srpske. Pored predsjednika Zuhdije Kapetanovića i članova odbora Sindikata ArcelorMittal Zenica, goste je dočekao i Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona.
Razmjena iskustava
Ovom posjetom je nastavljena višegodišnja uspješna saradnja sindikata metalaca i rudara iz ovog regiona, uz razmjenu iskustava i pozitivne prakse, posebno u segmentu zaštite i poboljšanja prava radnika i kolektivnih pregovora.
„Pozvali smo kolege da dođu, da razmijenimo naša iskustva, sagledamo novonastalu situaciju u BiH, ali i regionu, kada su u pitanju ova nagla poskupljenja, radno zakonodavstvo, zdravlje i zaštita radnika. Iako smo potpisali kolektivne ugovore prošle godine, nismo znali da će u 2022. godini biti drastična poskupljenja. Ovdje smo da vidimo kako djelovati prema našim poslodavcima i institucijama vlasti da pomognu radnicima, kada su u pitanju enormna poskupljenja“, kazao je Kapetanović.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju