U srijedu je održana 44. sjednica Gradskog vijeća Zenica, na čijem dnevnom redu je bilo 10 tačaka.
Usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za prošlu godinu
Na samom početku, a nakon usvajanja Zapisnika sa prethodne sjednice, gradski vijećnici, predstavnici Gradske uprave te gosti su imali priliku vidjeti prijedlog idejnog rješenja Trga Alije Izetbegovića. „Moja želja je da danas ovo vi pogledate, a onda ću narediti gradskim službama da to javno objave i molim sve građane, i sve one koji se razumiju u arhitekturu, da se uključe da, konačno, Trg Alije Izetbegovića, uredimo dostojanstveno“, rekao je, između ostalog, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.
U nastavku sjednice, usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu i Prijedlog Zaključka o usvajanju Izvještaja o izvršenju Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu i rasporedu akumulisanog suficita Grada Zenica. „Kad sam došao na poziciju gradonačelnika, Grad je bio zadužen preko 45 miliona duga, što smo vratili, a svake godine imamo suficit, koji uvrstimo prilikom usvajanja Budžeta, kroz razne projekte i programe. Nije bilo rasprave, što evidentno govori o zadovoljstvu načinom na koji upravljamo sredstvima građana Zenice”, rekao je gradonačelnik Kasumović. Usvojen je i Nacrt Odluke o kriterijima i postupku za određivanje naziva ulica, bulevara, trgova, mostova i parkova na teritoriji grada Zenica, a koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. „Napomenut ću da je još 7. marta 2022. godine ova tačka bila na dnevnom redu u formi konačne odluke, nakon čega su vijećnici odlučili da ne usvoje ovu tačku, dok ne dođe u formi Nacrta“, rekao je vijećnik Vernes Menzilović (BHI-KF), koordinator Komisije. U raspravi su učestvovali i predstavnici Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica, koji su iznijeli svoje viđenje Nacrta Odluke, ističući da će, svakako, uzeti i učešće u javnoj raspravi i dostaviti određene primjedbe. „Još prije godinu dana, u planu aktivnosti Preporoda se našao projekat Analize naziva zeničkih ulica i mi smo ga, 28.12.2023. godine, predstavili zeničkoj široj javnosti. Iako je takav naziv, mi smo se osvrnuli i na nazive: trgova, mostova, saobraćajne infrastrukture, ustanova, parkova, bulevara,… i drugih značajnih mjesta u gradu Zenici. U analizi smo naglasili da ona ne predstavlja konačno rješenje, nego samo inicijativu i poziv građanima koji smatraju da mogu dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na zaslužene Zeničane, kako po rođenju, tako i po opredjeljenju, koji su svojim radom zaslužili da se po njima nazovu zeničke ulice, sokaci, dijelovi grada. Također, mnogo je događaja koji tokom proteklog perioda blijede iz kolektivnog sjećanja, te bi ih trebali sačuvati na ovaj način“, kazao je, između ostalog, dr.sc. Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK „Preporod“ Zenica. Gradonačelnik Kasumović je naložio resornoj Službi da Nacrt dostave i predstavnicima ostala tri nacionalna društva.
Usvojeni izvještaji javnih ustanova
Vijećnici su, jednoglasno, usvojili Zaključak o davanju saglasnosti za izgradnju privremenog distributivnog gasovoda na parceli u vlasništvu Grada Zenica, nakon čega su usvojeni izvještaji o radu i poslovanju javnih ustanova za prošlu godinu, čiji je osnovač Grad Zenica: “Dom Zdravlja” Zenica, “Dom za stara lica“ Zenica, “Dom – porodica” Zenica, Gradske narodne kuhinje Zenica te Centra za socijalni rad Zenica.
Dužu raspravu vijećnici su vodili o Informaciji o realizaciji obaveza iz Ugovora o obavljanju komunalnih djelatnosti. Usvojeni ključni Zaključak, predložen od strane gradonačelnika Kasumovića, kako bi se prevazišla trenutna situacija a u cilju nastavka kvalitetnog komunalnog održavanja grada, jeste da će Grad Zenica iz Budžeta platiti razliku u cijeni koja je predviđena kao povećanje komunalnih usluga u korist građana Zenice. „Ono što je najbolnije, to je poskupljenje. Ne oštećujemo građane, ne oštećujemo te radnike, nek im povećaju plaće, ali i od njih tražimo još više. Imamo najveći Budžet u istoriji Grada, to neće opteretiti Grad, mi ćemo to za svoje građane platiti, neka njima ostane ista cijena, neka radnici u ALBI imaju normalne plaće, neka nabavljaju nove mašine,…“, rekao je gradonačelnik Kasumović.
Na samom kraju sjednice, vijećnici su usvojili Prijedlog Odluke o proglašenju javnog interesa za izgradnju fekalnog kolektora Drivuša-Raspotočje – II faza.