Prema nastavnom kalendaru, drugo polugodište u školskoj 2020/21. godini u najvećem broju škola na području Zeničko-dobojskog kantona počinje u ponedjeljak, 25. januara, s tim da je nastava u Medresi “Osman ef. Redžović” Visoko počela 11. januara, a jučer, 18. januara, i u KŠC “Sveti Pavao” u Zenici.
Novo uputstvo
Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport pripremilo je novo uputstvo koje ide u pravcu ublažavanja mjera, shodno preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK da se đaci, gdje god je to moguće, vrate u školske klupe.
“Narednih nekoliko dana izvršit ćemo dodatne konsultacije i razgovore sa socijalnim partnerima, prevashodno sa Sindikatom osnovnog i srednjeg obrazovanja, te usaglasiti dodatne korekcije, nakon čega bi uputstvo za drugo polugodište trebalo biti proslijeđeno svim osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a”, rekao je ministar Spahija Kozlić.
Učinak online nastave
Govoreći o učinku online nastave, koja je na kraju prvog polugodišta kombinirana sa klasičnom nastavom, Kozlić je rekao da je online nastava u ovoj školskoj godini bila mnogo bolje organizirana nego u drugom polugodištu lani, na početku pandemije virusa Covid-19. U ovoj školskoj godini, škole za online nastavu koriste “Office 365”, koji su dobili od Misije OSCE-a u BiH.
“Primjećujemo da postoji pad broja osoba koje su zaražene i koje su u izolaciji, to pratimo na sedmičnom nivou i podatke šaljemo Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK-a, te na osnovu toga procjenjujemo u kojoj mjeri i koliko možemo ublažiti mjere. Cilj Ministarstva je da se postepeno sva djeca vrate u škole i da izvodimo klasični oblik nastave”, rekao je Kozlić.
Preporuka Kriznog štaba
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK dr. Adnan Jupić podsjetio je da je preporuka da se škole vrate na klasični oblik izvođenja nastave izdana još dok je bila složenija epidemiološka situacija, te da se u saradnji s resornim ministarstvom i školama došlo do modela odvijanja nastave u kojem nije bilo širenja zaraze. Naglasio je da sistemskog rješenja nema, te da se svaka škola tretira zasebno.
“Analizirat ćemo situaciju i svako pogoršavanje epidemiološke situacije će uticati na određene izmjene. Što se tiče Kriznog štaba i organizacije zaštite djece i prosvjetnih radnika, sve je na visokom nivou i nema razloga da se ne ide ka normalizaciji nastavnog procesa”, rekao je Jupić.