Skupština Sindikata ArcelorMittala Zenica je, na hitnom zasjedanju u petak, jednoglasno prihvatila najnoviju ponudu menadžmenta Kompanije, a koja je dogovorena na sastanku održanom istoga dana, u u sjedištu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u Sarajevu, čime su se stekli uvjeti za prekid generalnog štrajka, u kojem su radnici ArcelorMittala bili od 20. novembra.
Ponuda jednoglasno prihvaćena
„Zaključci, odnosno ponuda sa sastanka održanog u Vladi Federacije BiH izneseni su Skupštini, u 16:00 sati, a od 48 pozvanih delegata, Skupštini je prisustvovalo njih 47 i ponuda je jednoglasno prihvaćena. Time je, za nas, štrajk prekinut odmah, 15. decembra“, kazao nam je Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica.
Nakon sjednice Skupštine, i prihvatanja ponude, odluku o prekidu štrajka uputili su i Upravi, koja je odluku zaprimila, odgovorila im, i time je štrajk završen. „Svim radnicima će, uz decembarsku plaću, biti isplaćen i iznos od 2.520 KM, topli obrok je povećan sa 5 na 7,5 KM, a koji će biti obračunat retroaktivno, od 1. juna ove godine, a što je iznos oko 300-500 KM, ovisno od toga koliko je ko imao dnevnica, „bajramluk“ će biti isplaćen u novcu, u iznosu od 100 KM, dogovorena je isplata regresa za narednu godinu, koji će biti isplaćen u maju, sa aprilskom platom, kao i varijabilni dio plaće, u posljednjem kvartalu 2024. godine, temeljen na rezultatima dobiti Kompanije prema utvrđenoj shemi“, kaže Fetić.
Tokom ove sedmice očekuju potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, koji bi važio do 31. decembra 2024. godine, kao i, što je prije moguće, pokretanje proizvodnje.
Premijer Nikšić: „ArcerolMittal treba uvažiti radnike“
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je, nakon sastanka održanog u Sarajevu, o situaciji u ArcelorMittalu Zenica, izjavio da je vlasnicima i Upravi ArcelorMittala jasno rečeno da treba da se odreknu dijela svoje dobiti u korist radnika koji im tu dobit donose. Istakao je da je BiH stvorila pretpostavke za uspješno poslovanje kompanija te da ArcelorMittal plaća najnižu cijenu električne energije u regionu, te vrlo mali porez na dobit, a u protekle dvije godine su ostvarili veliku dobit zahvaljujući visokoj cijeni čelika, kazavši da je zadovoljan što su Uprava ArcelorMittala i Sindikat pronašli rješenje kojim će radnici biti zadovoljni. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić naglasio je da radnička prava moraju biti zadovoljena, te da je veliki uspjeh što je postignut dogovor, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović zahvalio je premijeru Nikšiću i ministru Lakiću na trudu, zalaganju i zauzimanju jasnog stava po pitanju prava radnika, jer bez njihove pomoći, kako je dodao, ne bi bio postignut dogovor.