Prekinut je štrajk rudara Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza jer je postignut dogovor.
Predstavnici sindikata radnika u rudarstvu FBiH su jučer (ponedjeljak, 15. februar) bili na pregovorima s predstavnicima Vlade Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH. Kako nam je izjavio Elvedin Avdić, predsjednik sindikalne podružnice Stara jama RMU Zenica, postignut je sporazum oko deblokade računa te je dogovoreno da se do prekosutra (srijeda, 17. februar) rudarima isplate zaostali topli obroci i plaće.
– Postigli smo sporazum, ide deblokada računa. Dali smo rok do srijede da se da se isplate plate i topli obroci. Obećali su nam da neće ništa dirati više do kraja 2021. godine a da će do tada biti riješeni statusi rudnika. Uradit će se i sistematizacija. Kad su u pitanju penzioneri, riješit će se i njihov problem samo naši iz Uprave trebaju poslati spiskove, dio njihovih problema će riješiti Vlada a dio Elektroprivreda -rekao je Avdić te dodao da će uskoro biti ponovno pokrenuta proizvodnja.
Rudarski zahtjevi su bili deblokada računa rudnika Zenica i Breza, isplata plata i naknada za topli obrok za januar te uplata doprinosa za 36 zeničkih rudara koji su prošle godine dobili rješenja o penzionisanju, ali zbog činjenice da za njih nisu uplaćeni doprinosi, još nisu počeli i primati penziju.
Najavljivani protest rudara pred zgradom Vlade FBiH je otkazan.