Među izvještajima koji su izazvali najviše diskusije među zastupnicima Skupštine ZDK, na sjednici koja je održana u utorak, je Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu te Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda za 2022. godinu. Upravo je glasanje skupštinske većine o ovim izvještajima bilo zanimljivo, jer su zastupnici BHI KF bili i „protiv“ i „suzdržani“ po ovim tačkama, dok su ostali koji čine većinu podržali ove izvještaje.
„Ono što mogu zasigurno reći je da nema nikakvih problema u funkcionisanju koalicije i trenutne većine u Kantonu. Smatram da Vlada ZDK, na čelu sa premijerkom, radi veoma dobar posao. Što se tiče izještaja koji su bili na sjednici, osnovni parametar kojim se vodio Klub SDP-a jeste, prije svega, ono što piše u izvještajima. Tamo gdje smo procijenili da je izvještaj zadovoljavajući, pružili smo podršku, tamo gdje smo smatrali da institucije nisu dobro obavljale svoj posao, nismo dali podršku“, rekao je Damir Memić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK.
Istoga dana je uslijedila i reakcija gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića posredstvom svog zvaničnog Facebook profila, po kojoj se dalo zaključiti da vladajuća koalicija u ZDK-u, ipak, ima problema u funkcioniranju te da je za očekivati i formiranje nove većine.
Dan poslije, odnosno u srijedu, gradonačelnik Kasumović nam je kazao: „Prije svega, neprincipijelno je da Ured za reviziju FBiH nađe desetine nepravilnosti i nezakonitosti u tom izvještaju, a napravi se koalicija SDA, SDP, DF i HDZ glasaju kao da ništa nije bilo. Svi smo mi u izbornoj kampanji se obavezali da ćemo pokušati ispraviti sve greške, da će svako odgovarati za svoje, očigledno se ovdje radilo o kupovini određenih stranaka. BHI ostaje dosljedna sebi. Mi ćemo imati sastanak i odlučiti o daljim koracima“.