Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Senaid Begić bio je jedan od potpisnika inicijative za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Naglasio je da se radi od jednom od najvažnijih finansijskih zakona u FBiH, jer utiče na budžete, ali i život svih građana. Naveo je da su u međuvremenu provedene reforme u oblasti direktnih i indirektnih poreza, ali da su pokušaji promjene modela raspodjele javnih prihoda, ipak, bili neuspješni.
“Smatram da nije dobro što se izmjenama pristupilo površno, a motiv se samo odnosi na ponder, odnosno raspodjelu prihoda prema Kantonu Sarajevo. Ovaj zakon mora doživjeti temeljite izmjene. Pored činjenice da ima pondere koji nisu na pravi način raspoređeni, činjenica je i nezadovoljstvo općina kojima pripada samo 8,42 posto. Također, raspodjela između FBiH, kantona, općina i Direkcije za ceste u ovoj raspodjeli, po mom mišljenju, nije u procentualnom omjeru u kojem bi trebao da bude i ove kriterije je trebalo mijenjati otkako je Zakon u primjeni od 2006. godine. Najbitnije što je potrebno mijenjati jesu kriteriji, a to je broj učenika u osnovnim i srednjim školama, dok donekle mogu shvatiti kao kriterije broj stanovnika i površinu kantona”, rekao je Begić sa govornice Parlamenta FBiH.
On smatra da je postojeći Zakon napravio ogroman jaz između kantona u Federaciji BiH, navodeći da kantoni kao što su Tuzlanski i Zeničko-dobojski, koji imaju približan broj stanovnika kao Kanton Sarajevo, imaju gotovo tri puta manje budžete.
“Ovaj Zakon zavređuje puno ozbiljniju posvećenost stručnjaka iz ove oblasti, a s obzirom na to da će biti razmatran u formi nacrta, Vlada FBiH se treba opredijeliti da angažuje stručnjake koji će izvršiti analize, kreirati kriterije i sačiniti puno napredniji model raspodjele”, istakao je Begić, naglasivši da razlog izmjena Zakona nije samo privilegovani položaj Kantona Sarajevo, nego potreba da se omogući bolji položaj svih građana i razvoj svih kantona u FBiH.