Galerija “Preporod”, Hobi kao posao

Mješovita srednja škola Zenica je mjesto gdje se oblikuje budućnost mladih pružajući im priliku da razvijaju svoje znanje, vještine, talente i interese.
Naglasak na kvaliteti odgoja i obrazovanja
Uz dugogodišnju tradiciju obrazovanja, Škola stavlja naglasak na kvaliteti odgoja i obrazovanja i nudi širok spektar smjerova za razvoj vještina u različitim poljima. Po završetku Mješovite srednje škole Zenica učenici imaju mogućnost da dobiju željeno stručno zvanje i zanimanje trgovca, mesara, kuhara, poslastičara, veterinarskog tehničara, poljoprivrednog tehničara, prehrambenog tehničara, poslovno-pravnog tehničara, ugostiteljskog i šumarskog tehničara.

Medica Zenica

Osim formalnog srednjoškolskog obrazovanja Mješovita srednja škola Zenica u mogućnosti je ponuditi obrazovanje za odrasle koji žele nadograditi vještine i znanje za zanimanja kuhar, prehrambeni tehničar, poslovno-pravni tehničar i poljoprivredni tehničar.
Stručan i profesionalna kadar posvećen je uspjehu svakog učenika i polaznika.
Realizacijom praktične nastave van škole ostvarena je saradnja sa brojnim firmama kako bi omogućili učenicima praktično iskustvo u realnom sektoru što im pomaže da razviju vještine koje su tražene na tržištu rada.
Realizacija projekata i saradnja s organizacijama, udruženjima…
Vannastavne aktivnosti učenika i saradnja sa mnogim organizacijama, udruženjima kroz projektne aktivnosti pruža učenicima iskustveno učenje, osamostaljivanje i osnaživanje ličnosti, prevencija maloljetničke delikvencije, promovisanje pozitivnih primjera školske prakse, npr. saradnja sa Galerijom Preporod kroz projekat Hobi kao posao, saradnja sa agencijom ZEDA kroz projekt Poduzetnik sam i ja, Centrom za ekologiju Tuzla kroz Mladi za čist zrak, sa Privrednom komorom ZDK kroz Mladi lideri i druge brojne humanitarne aktivnosti.

Mujaković

Udruženje poslodavaca je finansiralo izradu videa za promociju deficitarnih zanimanja iz oblasti prehrambene industrije. Izrada promotivnih videa je jedan od aktivnosti projekta I work after school u kojem učestvuje i naša škola. Projekat realizuje Udruženje poslodavaca Zenice, a finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Promo video je izrađen sa ciljem podizanja svijesti o potrebama prehrambene industrije sa stručnjacima iz ovog sektora, koja su deficitarna kao i za promociju ženskog poduzetništva. Ovim putem se zahvaljujemo Udruženju poslodavaca Zenica za podršku.
Direktorica Amela Mujaković, upućuje naijskrenije čestitke učenicima, roditeljima, nastavnicima i svim našim sugrađanima povodom nastupajućih novogodišnjih praznika.

Na kraju ove godine naša omiljena aktivnost je “Novodišnji paketići za djecu koja su smještena na odjelu Pedijatrije KBZ”.
Kampanja “16 dana aktivizma borbe protiv rodnozasnovanog nasilja” obilježena je u Mješovitoj srednjoj školi Zenica uz podršku Medica Zenica. Vijeće učenika MSŠ aktivno je učestvovalo u realizaciji događaja.
(Amela Mujaković, prof.)