Potpisivanje kolektivnih ugovora za oblast osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja ZDK upriličeno je, u ponedjeljak, 26. oktobra, 2020. godine, u Uredu premijera ZDK. Kolektivne ugovore su, uz saglasnost Vlade ZDK, potpisali ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i predsjednici sindikata obrazovanja u ZDK.
Prvi kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja
“Na ovaj način smo zaokružili kompletan obrazovni sistem kada je u pitanju kolektivno pregovaranje, odnosno saradnja sa sindikatima. Riješili smo prava i obaveze zaposlenih u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i mislim da ćemo, na ovaj način, poboljšati status zaposlenih, a njih je oko 5.500 na području ZDK”, kazao je ministar Kozlić, te dodao da je sa predsjednikom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, Selvedinom Šatorovićem i predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, Đevadom Hadžićem, u toku pregovaranja imao korektne odnose, što je rezultiralo obostranom koristi. “Po prvi put smo napravili Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja. Smatram da će Sindikat i Vlada ZDK nastaviti kvalitetan socijalni dijalog koji smo i dosad imali i da ćemo naći rješenje za sva pitanja koja su trenutno u fokusu i izazovu za obrazovni i odgojni proces na području ZDK”, napomenuo je Hadžić, koji se zahvalio pregovaračkom timu za visoko obrazovanje, na čelu sa prof. Almirom Huskanovićem, koji je vodio pregovore za novi Kolektivni ugovor.
“Zahvalio bih se Vladi ZDK za potpisivanje Kolektivnog ugovora koji je prvi u historiji našeg univerziteta i Kantona. Mislim da će ovaj kolektivni ugovor biti prekretnica u daljem razvoju visokog obrazovanja u ZDK”, napomenuo je predsjednik sindikalne organizacije UNZE, prof. Huskanović.
Ugovor potpisan na dvije godine
Kolektivni ugovor je potpisan na period od dvije godine, a realizacija, prema riječima Šatorovića, je počela 01. 09. 2020. godine, a trajat će do 31. 08. 2022. godine.
“Prije svega, u ime Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK, želim čestitati prosvjetnim radnicima na svim naporima koji su učinili u proteklom periodu za vrijeme izvođenja online nastave. Pokazalo se da su se ti radnici vrlo brzo prilagodili novom načinu rada i bili, ne osam, ne 12, nego 16 sati na dispoziciji i učenicima i roditeljima. Generalno, ovaj potpisani ugovor pokazuje valorizaciju njihovog rada i senzibilitet Vlade ZDK, koja je u punom kapacitetu prepoznala ulogu i značaj prosvjetnog radnika, dala na važnosti prosvjetnom radniku i pokazala da je socijalni dijalog na području ZDK nešto što krasi ovaj kanton i postaje jedan od brendova ZDK. Novi momenat koji smo ubacili u oblast Kolektivnog ugovora, koji do sada nije bio, jeste da smo omogućili kolegicama i kolegama koji imaju djecu sa posebnim potrebama sa invaliditetom 90% i više, da bez obzira na starost djeteta, rade polovinu radnog vremena, a da budu potpuno plaćeni…”, istakao je Šatorović, te dodao da ukoliko bude neophodno da se napravi određena korekcija Ugovora, s obzirom na epidemiološku situaciju sa COVID 19, sindikati će biti tu odgovoran socijalni partner.
Premijer po ovlaštenju, ministar za opoljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, Mirnes Bašić je kazao da se na području ZDK, zahvaljujući predstavnicima sindikata, socijalni dijalozi vode na korektan način. “Zahvaljujem se u ime Vlade ZDK na potpisivanju ovog ugovora i nadam se da su zaposleni u obrazovanju zadovoljni, imajući u vidu da su potpisivanjem ovih ugovora i materijala prava zaposlenih podignuti na jedan viši nivo”, istakao je Bašić.