oteklog utorka upriličeno je potpisivanje Kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike u ZDK. Ugovor su potpisali ministar zdravstva ZDK dr. Adnan Jupić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić.
Bolji uslovi rada i materijalna primanja
Vršilac dužnosti premijera ZDK Mirnes Bašić je istakao da su i u ovoj teškoj godini, koju je obilježila pandemija koronavirusa, iznašli način da zdravstvenim radnicima obezbijede bolje uslove rada i materijalna primanja. „Moramo biti ponosni na naše zdravstvene radnike, oni su naši heroji. Upravo zbog toga smo našli način da obezbijedimo sredstva za zdravstvene radnike. Potpisanim ugovorima povećava se standard naših zdavstvenih radnika, te su sada iste satnice za sve zdravstvene radnike u kantonu, što je i bio naš cilj“, rekao je v.d. premijer Bašić, podsjetivši da su, zahvaljujući kvalitetnom socijalnom dijalogu u našem kantonu, u ovoj godini potpisani mnogi kolektivni ugovora, što je jedinstven slučaj u Federaciji BiH.
Povećanje plata 11%
Ministar Jupić je istakao da je po novom Kolektivnom ugovoru, ukupno povećanje plata, kako doktorima medicine i stomatologije, tako i ostalim uposlenicima u zdravstvu 11%, odnosno da je satnica sa 2,35 povećana na 2,60. „Mislim da je ovo povećanje još jedan korak ka vraćanju digniteta zdavstvenim radnicima“, rekao je ministar Jupić, dodajući da su, od 2017. godine, plate doktorima porasle preko 60%, a ostalim radnicima u zdravstvu oko 45%. „Ovim činom ispravljamo nepravdu prema zdravstvenim radnicima. Plate još uvijek nisu na onom nivou na kojem bi trebale biti. U budućnosti ćemo činiti sve da stvorimo još bolje uslove za rad radnika uposlenih u zdravstvu. Izražavam sreću i zadovoljstvo što smo uspjeli naći „zajednički jezik“ sa zdravim dijelom Sindikata i što su prepoznali težinu situacije“, rekao je Jupić.
Begić se zahvalio svima koji su učestvovali u pregovorima „Mi smo jedan od rijetkih kantona koji je na ovaj način, bez štrajka i dugih problema, potpisao Kolektivni ugovor, čime su radnici stekli neku sigurnost. Tek sada mogu tražiti neka svoja prava u poslu“, rekao je Begić, ističući da se kantonalni Sindikat ogradio od protesta, koji su organizovali uposlenici Kantonalne bolnice Zenica, ali da je podržao radnike u zahtjevu za revidiranje Pravilnika o radu KBZ-a. „Zbog protestne šetnje je moglo doći do prekida pregovora, iako smo imali potpisan sporazum o mirenju u pregovorima. To mi je ličilo na političku igru i podmetanje“, dodao je Begić.
Ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije je potpisan nešto ranije, te će važiti 18 mjeseci, dok će ovaj Kolektivni ugovor trajati godinu dana, odnosno vrijedi do 31.12.2021. godine.