Nogometni klub Čelik Zenica postao je prvi klub u Bosni i Hercegovini koji je prema najnovijim izmjenama Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima s Poreznom upravom FBiH zaključio Sporazum o plaćanju dužnih javnih prihoda u ratama.
Potpisan je reprogram poreskih dugovanja po kojem se kamata u iznosu 5.017.982,79 KM otpisuje nakon isplate glavnice. Shodno otpisanim kamatama, preostali iznos glavnice duga zeničkog kluba iznosi 3.619.323,90 KM, dok su troškovi prinudne naplate 196.923,38 KM. Navedene iznose će u periodu otplate od 120 mjeseci, prema Sporazumu između Grada Zenice i Kluba, potpisanog 12.11.2020. godine, plaćati Grad Zenica, dok će Klub nastaviti redovno izmirivati sve tekuće obaveze prema poreznim institucijama.
– Ovo je pobjeda svih navijača i simpatizera našeg kluba koji su stajali uz ovu ideju i preko pet godina konstantno pravili pritisak na vlast, te su upravo oni najzaslužniji za potpis reprograma. Breme teško skoro 9 mil. KM je konačno skinuto s tereta leđa kluba –izjavio je Robert Jonjić, član Upravnog odbora.
Rukovodstvo Kluba zahvalilo se Gradu Zenica na dosadašnjoj pomoći i podršci u ovom projektu. Također, uputili su iskrenu zahvalnost službenicima Porezne uprave na korektnoj saradnji i pomoći u ovom procesu u proteklim mjesecima.
– Bez obzira na sve probleme i dešavanja u Klubu, ljudi koji ne odustaju, rade zajedno i pri tome imaju cilj će uvijek pobijediti, svejedno da li to bilo protiv kompleksnih odbrana u nogometu, finansijskih poteškoća ili ostalih problema modernog društva -kažu iz rukovodstva Čelika.
Prošle sedmice Gradskoj upravi i Gradskom vijeću dostavljen je Izvještaj o izvršavanju obaveza NK Čelik Zenica. U skladu s članom 2. Sporazuma između Grada Zenica i NK Čelik Zenica, potpisanog 12.11.2020. godine, NK Čelik Zenica obavezan je Gradu Zenica dostavljati izvještaj i informacije o izvršenju obaveza na koje se navedenim Sporazumom Klub i obavezao. Tako je Dopisom Gradu Zenica dostavljen izvještaj o izvršenim aktivnostima u pogledu: Racionalizacije troškova djelovanja kluba, Promovisanja grada Zenice putem sporta i sportskih aktivnosti, Aktivnog rada na omasovljavanju Omladinskog pogona i rad na promociji omladinskog nogometa.