Prošle sedmice je upriličeno potpisivanje Ugovora između JP “ViK” d.o.o. Zenica i kompanije p2m Berlin GmbH (Savezna Republika Njemačka) čime je počela implementacija projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda grada Zenice“.
Po ovlaštenju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, direktor JP „ViK“ d.o.o. Zenica Emir Pašalić u ime Grada Zenica potpisao je Ugovor o konsultantskim uslugama s konsultantskom kućom p2m berlin GmbH iz Savezne republike Njemačke. Potpisom ovog ugovora zvanično počinju aktivnosti na realizaciji veoma značajnog projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica”.
Rok za izvršenje
Vrijednost Ugovora za konsultantske usluge iznosi 2.543.655 Eura, a rok za izvršenje svih ugovornih obaveza je 63 mjeseca.
Implementacijski konsultant je izabran na međunarodnom tenderu s pretkvalifikacijom. Cjelokupna tenderska procedura je provedena u skladu sa Smjernicama za nabavke Razvojne banke KfW pri čemu je banka dala saglasnosti za svaki korak u proceduri. Konsultantska kuća p2m berlin GmbH je nosilac konzorcija u čijem sastavu su još: IDOM Consulting, Architecture S.A.U iz Španije, GFA Consulting Group GmbH iz Njemačke i Saraj Inženjering d.o.o Sarajevo iz BiH.
– Sva sredstva koja će se uložiti, oko 40 miliona KM, su donatorska sredstva. Koliko znam, to je jedna od najvećih donacija koje je neki grad u BiH dobio u poslijeratnom periodu. Ovo je kapitalni projekat za grad Zenicu. Isto tako, najkasnije za mjesec dana počinje realizacija projekta „Plava voda“ tako da se trenutno u Zenici rade tri velika projekta vrijednosti preko 200 miliona KM: toplana, tretman otpadnih voda i Plava voda –rekao je gradonačelnik Kasumović.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju Naše riječi