Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Tanja Radoš-Kosić potpisala je, u srijedu, u Uredu premijera Zeničko-dobojskog kantona, s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem Sporazum o zajedničkom finansiranju projekata izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici, a s općinskim načelnikom Žepča Matom Zovkom Sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje objekta ambulante porodične medicine u Željeznom Polju.
„Potpisivanjem ovih sporazuma je predviđena izgradnja modernog objekta Službe hitne medicinske pomoći u Zenici sa kompletnim sadržajima, dakle Službom za laboratorijsku dijagnostiku te Službom za zaštitu od nespecifičnih i specifičnih plućnih oboljenja. To će biti jedan veliki objekat i mene uistinu veseli što će građani Zenice dobiti kvalitetnu i brzu medicinsku pomoć. I u budućnosti namjeravamo ulagati u primarnu zdravstvenu zaštitu“, kazala je ministrica Radoš-Kosić.
Moderan objekat
Projekat izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici vrijedan je 8 miliona KM, a Vlada Kantona će u ovoj godini izdvojiti sredstva u iznosu od 1,5 miliona KM, te još 2 miliona KM u 2024. godini, dok će Grad Zenica osigurati preostalih 4,5 miliona KM. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović se zahvalio Vladi FBiH i Vladi ZDK koja je, a kako je istakao, po prvi put, a nakon sedam godina, opredijelila sredstva za finansiranje nekog većeg projekta za građane Zenice. „Građanima Zenice treba moderna i efikasna Služba hitne medicinske pomoći gdje će biti izmještena i laboratorija, magnetna rezonaca, i sve ono što treba. Tender je završen. Ako ne bude žalbi, odmah krećemo sa izgradnjom. Ovo je veoma bitan projekat za građane Zenice, ali i cijelog ZDK“, poručio je gradonačelnik Kasumović.
Bolji uslovi za pacijente iz Željeznog Polja
Bolje uslove imat će i pacijenti iz Željeznog Polja kod Žepča. Projekat izgradnje objekta ambulante porodične medicine vrijedan je 480.000 KM, od čega je Vlada Kantona osigurala 400.000 KM, po 200.000 KM u ovoj i narednoj godini, Općina Žepče 70.000 KM, a JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče preostalih 10.000 KM.
„Smatram da vlast, bilo koje razine, treba stvarati što bolje uvjete života ljudi na tom području. Mi smo ranije, iz vlastitih sredstava, izgradili ambulante u Ozimici i Begovom Hanu, a na red je došla i ambulanta u Željeznom Polju, jednoj od najudaljenijih, ali i najbrojnijoj mjesnoj zajednici u Žepču. Objekat će biti izgrađen u što skorije vrijeme“, rekao je načelnik Zovko.

PROJEKAT PODRŽAVA VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA