Potpisivanje ugovora između JU Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i uspješnih kandidata po osnovu Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u 2020. godini upriličeno je proteklog petka, u sjedištu Vlade ZDK.
Cilj je da nijedno dijete šehida i poginulog borca ne bude bez posla
Za realizaciju Programa opredijeljeno je nešto više od 200.000 KM, od čega je 100.000 KM osigurala Vlada ZDK, putem Ministarstva za boračka pitanja ZDK, a 100.000 KM Federalni zavod za zapošljavanje „Koristim priliku da službenicima Službe za zapošljavanje ZDK iskažem svoju zahvalnost za brzinu realizacije ovoga projekta. Po ovome Programu, ukupno je zaposleno 21 dijete šehida i poginulih boraca, koji su zaposleni u firmama i četvero je odlučilo samo otvoriti svoj biznis. Bitno je naglasiti da ćemo nastaviti sa realizacijom ovakvih projekata. To su značajni projekti zapošljavanja, na koje smo, kao Ministarstvo, ponosni. Realizujemo 14-15 različitih projekata, međutim, kada je u pitanju projekat zapošljavanja to je najhumanija dimenzija ovog Ministarstva i sa tim projektima ćemo nastaviti dok ne dođemo do cifre da nijedno dijete iz porodica šehida i poginulih boraca ne bude nezaposleno“, kazao je Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK. Oni koji su odlučili pokrenuti svoj vlastiti biznis ostvaruju naknadu u iznosu od 7.200,00 KM, koja će biti isplaćena u mjesečnim ratama, dok će svaki novozaposleni korisnik imati mjesečnu naknadu u iznosu od 600 KM, ukoliko ima srednju školu, odnosno 800 KM ukoliko novozaposlena osoba ima VSS. Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je istakao da Vlada ZDK u kontinuitetu pokazuje svoj strateški pravac u segmentu zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. „Danas (petak, op.a.), 25 djece šehida i poginulih boraca ima priliku da potpiše ugovore i riješi svoj status, odnosno životno pitanje, jer posao to, zaista, i jeste. Čast mi je što kao premijer, evo već drugu godinu, imam priliku da učestvujem u realizaciji ovakvih projekata, jer smo i prošle godine, u decembru, zaposlili 33 djece šehida. Nažalost, volio sam da je to davno riješeno, ali svojim radom i pažnjom, cijeneći sve ono što su njihovi roditelji dali za odbranu naše domovine, radimo i kreiramo programe, te ćemo to raditi i u narednom periodu, sve dok se i zadnje dijete šehida ne zaposli“, kazao je premijer Ganić.
Korisnici sredstava
Jedna od korisnica sredstava je i Predškolska ustanova „Sindibad“ Zenica, koja će putem ovog projekta zaposliti dvije osobe. „U proteklih nekoliko godina smo, također, bili korisnici ovih programa. Zadovoljni smo realizacijom Programa, jer je i nama u cilju da ovu populaciju svedemo na što manji broj nezaposlenih ili da svi budu zaposleni, te da ih više ne bude na evdienciji Službe za zapošljavanje. Savakako, i nama poslodavcima je ovo olakšica, jer nam se pomaže u rješavanju finansijskih problema prilikom zapošljavanja novih osoba. Tako da se Program realizuje i na naše zadovoljstvo, kao i na zadovoljstvo uposlenika, odnosno mladih osoba koje smo zaposlili“, kaže Šefika Softić, direktorica PU „Sindibad“. Svoje prvo zaposlenje imat će i Jasmina Osmančević iz Zenice, koja je završila Pravni fakultet, te će pripravnički staž raditi u Zavodu za zapošljavanje ZDK. „Otprilike sam dvije godine tražila mjesto gdje bih mogla uraditi pripravnički. Predavala sam u razne institucije, ustanove, privatne firme, ali su mi uvijek stizale odbijenice. Moj prijedlog je da se nakon 12 mjeseci ponovo sastanemo na ovom mjestu, pa da vidimo ko je ostao raditi, ko je bio vrijedan i marljiv“, istakla je Osmančević. Svoj vlastiti biznis – proizvodnju prirodne kozmetike odlučila je pokrenuti Fatima Smajlagić, diplomirani inženjer hemije. „Uslijed pandemije, ostala sam bez posla, te sam odlučila pokrenuti svoj vlastiti biznis. Imam osam godina radnog iskustva. Svaki vid pomoći mnogo znači, posebno u početku. Ova sredstva će mi smanjiti troškove koje trenutno imam, te pomoći u realizaciji i razvijanju biznisa“, istakla je Smajlagić.
Broj nezaposlenih u ZDK se postepeno smanjuje
Direktor Službe za zapošljavanje ZDK Anto Pešić je istakao da se realizacija ovoga Programa ne razlikuje od realizacije drugih, osim da su iznosi sredstava, odnosno poticajnih mjera, malo viši. Dodao je i da se broj nezaposlenih osoba postepeno smanjuje. .„Ono što je pohvalno jeste činjenica da imamo i četiri osobe koje su registrirale svoj obrt. Ovo je i sam pokazatelj da, ipak, nismo u stanju neke panike, pandemije, što se tiče zapošljavanja. I sama činjenica i statistički podaci govore da se, posljednjih mjesec dana, broj nezaposlenih relativno i smanjio, da se vraćamo u neko razdoblje početkom ove godine, prije pandemije što je bilo, a u korist tome govore i statistički podaci sa portala Porezne uprave koji govore da se i broj zaposlenih osoba povećao u ZDK“, kazao je Pešić, dodajući da je Služba za zapošljavanje ZDK jedan od većih korisnika sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, kada je u pitanju provođenje programa mjera za brže zapošljavanje i samozapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih osoba čije je zapošljavanje otežano.